'Big 5' blokkeren sancties voor rekruteren kindsoldaten

Na een half jaar politiek touwtrekken heeft de VN-Veiligheidsraad gisteren (dinsdag) maatregelen uitgevaardigd tegen legers en rebellen die kinderen gebruiken als kanonnenvlees. Helaas zijn daar geen diplomatieke sancties bij.


Een omvattende mechanisme voor toezicht en rapportering: dat is het wapen waarmee de VN de rekrutering van kindsoldaten willen tegen gaan. Regeringen en rebellenlegers die kinderen rekruteren, ontvoeren, aanvallen of humanitaire hulp ontzeggen worden in de toekomst door de Veiligheidsraad op de vingers getikt. De resolutie geeft de VN het recht om task forces te ontplooien in conflictgebieden. Die kunnen misbruiken systematisch rapporteren aan het hoofdkwartier in New York.

Waarlijk een historische ontwikkeling, oordeelt Olara Otunnu, de speciale VN-vertegenwoordiger voor Kinderen en Gewapende Conflicten. Eindelijk hebben de VN een formeel en precies instrument om de rechten van kinderen te doen naleven. Het is een keerpunt van betekenis.

Hopelijk wordt deze resolutie geen retorische oefening in het verzamelen van informatie, zegt Julia Freedson, de directeur van de ngo ‘Watchlist on Children and Armed Conflict’. Het werk van de Veiligheidsraad begint pas met deze resolutie: ze moet ook nog nageleefd worden.

Human Rights Watch betreurt dat de Veiligheidsraad niet verder ging. We zijn ontgoocheld dat de Raad geen sancties oplegt aan regeringen en gewapende groepen waarvan geweten is dat ze systematisch kindsoldaten inzetten, zegt Jo Becker van HRW. In een debat over de resolutie in februari was nog sprake van verschillende strafmaatregelen - reisrestricties voor militaire leiders, wapenembargo’s, verbod op militaire bijstand, blokkering van buitenlandse bankrekeningen en uitsluiting van amnestiemaatregelen. Maar de permanente leden van de Veiligheidsraad - de Verenigde Staten, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland - gingen met een grote boog heen om die voorstellen.

Otunnu sluit niet uit dat er in de toekomst toch nog sancties worden ingevoerd tegen krijgsheren en officieren die de resolutie schenden.

De speciale VN-vertegenwoordiger kapittelde in februari 54 strijdende partijen (regeringen én rebellen) in 17 landen. Kindsoldaten worden onder meer ingezet in Burundi, Ivoorkust, de Democratische Republiek Congo, Somalië, Sudan, Colombia, Birma, Nepal, de Filipijnen, Sri Lanka en Uganda. Het Ugandese Weerstandsleger van de Heer, de Srilankaanse Tamil Tijgers en de guerrilla in Colombia behoren tot de ergste boosdoeners.

De voorbije tien jaar kwamen naar schatting twee miljoen kinderen om bij gewapende conflicten. Zes miljoen anderen werden zwaar gewond. Momenteel worden een kwart miljoen kinderen misbruikt in oorlogen wereldwijd. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.