Attac plagieert Duits weekblad

Het andersglobalistische netwerk Attac heeft in Duitsland een eigen versie gemaakt van het Duitse weekblad Die Zeit. De imitatie van het weekblad werd in 100 steden verspreid op 150.000 exemplaren.
  • Attac Het blad kopt 'Het einde van de tunnel' Attac
Wie de krant Die Tageszeitung maandag kocht, kreeg er het magazine ook gratis bij. Online zet Attac de campagne verder met een haast exacte kopie van de website van Die Zeit.
De uitgave van het blad Die Zeit draagt de datum van 1 mei 2010 en kopt ‘Het einde van de tunnel’. Het blad bevat nieuws uit de wereld na de crisis en schotelt de lezer voor hoe de wereld er volgens Attac tegen dan moet uitzien: een wereld waarin de G20, tijdens een top in Brasilia, beslist om een wereldwijde belasting op de grote kapitalen in te voeren, waarin de werknemers van Opel, verenigd in een door de overheid gesteunde coöperatieve, hun bedrijf uit het slop halen, waarin de landen zich, na de oorlog tegen het terrorisme, engageren om de militaire uitgaven om te vormen tot sociale investeringen.
Attac wil in het hoofdartikel van het geplagieerde magazine de lezer doen geloven in een schuldbekentenis van Die Zeit: ‘Het is lange tijd onze filosofie geweest om eerder de geesten te kneden, dan om aan onderzoeksjournalistiek te doen. We stonden aan de kant van de machthebbers, in plaats van een kritische tegenpartij te zijn.’

Twee druppels


De hoofdredacteur van het echte magazine Die Zeit, Giovanni di Lorenzo, zegt dat de vervalsing als twee druppels water op Die Zeit lijkt. Maar hij voegt eraan toe dat Die Zeit vervalsingen niet kan goedkeuren, ‘in het bijzonder als ze van zo’n goede kwaliteit is’.
‘Wat me ten zeerste verbaasd zijn de financiële middelen die nodig geweest zijn om tot zo een resultaat te kunnen komen. Het is goed nieuws dat het tijdens de crisis tenminste Attac voor de wind gaat’, besluit di Lorenzo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.