Annulatie kapvergunningen brengt hoop voor Congolese bossen

Het Congolese regenwoud, het tweede grootste tropische woud ter wereld, krijgt een adempauze nu de Congolese overheid deze week twee derde van de houtkapconcessies heeft geannuleerd.
De Congolese houtkapsector is berucht door de corruptie en de grote bedreiging voor de nog grotendeels ongerepte tropische wouden in het land. Op initiatief van de Wereldbank stelde de Congolese overheid daarom een technische werkgroep aan die alle bestaande boskapcontracten moest evalueren.
Op basis van het advies van die werkgroep besliste de Congelese regering om 91 van de 156 houtkapvergunningen te annuleren. De werkgroep adviseerde een vermindering van de oppervlakte voor commerciële houtkap tot 4,4 miljoen hectare, maar daar ging de regering niet op in.
Het tropische woud in Congo is het tweede grootste ter wereld na het Amazonewoud. Omdat het zo geïsoleerd is en er nauwelijks wegen zijn, ontsnapte het lang aan de grootschalige vernieling die de wouden in Brazilië en Indonesië te beurt viel.
Maar de laatste jaren werd Afrikaans hout steeds populairder op de internationale markten en ook de druk van de land- en mijnbouw nam toe. Tijdens de talrijke conflicten in het land werden voor miljoenen hectaren houtkapconcessies toegekend aan internationale houtkapbedrijven. De meeste van die concessies houden geen enkele rekening met de ecologische gevolgen en leveren nauwelijks inkomsten op voor de centrale regering.

Voorzichtig optimisme


Milieuorganisaties zijn voorzichtig blij met de beslissing van de Congolese regering, maar vrezen dat er op het terrein zelf weinig merkbaar zal zijn van de beslissing in Kinshasa. De Congolese minister van Leefmilieu Jose Endundo liet weten dat de betrokken bedrijven binnen de 48 uur het kappen moeten stoppen, maar het is onduidelijk in hoeverre de zwakke centrale regering in Congo de wet kan doen naleven in afgelegen delen van het land.
Bovendien blijven er ook na de annulatie van de 91 contracten meer dan 10 miljoen hectare woud over voor de commerciële houtkap, ondanks de aanbevelingen van de technische werkgroep die de oppervlakte graag verminderd zag tot 4,4 miljoen hectare.
Volgens milieubewegingen is het behoud van waardevolle bossen de goedkoopste optie in de strijd tegen de klimaatverandering. Het tropische woud voorziet bovendien in onderdak, voedsel en levensonderhoud voor honderdduizenden Congolezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.