Afrika eist effectenstudie EPA's

Lobbygroepen en kerkleiders uit Zuid- en Oost-Afrika dringen aan op effectenstudies over de voorliggende economische partnerschapakkoorden (EPA’s) tussen de Europese Unie en de ACP-landen. Tot dan willen ze geen verdere onderhandelingen.
Al in 2000 kwamen de EU en de ACP-landengroep van voormalige Europese kolonies in Cotonou overeen dat ze volledige effectenstudies naar de EPA’s zouden uitvoeren. Die zijn er nog steeds niet.
“Wij vragen John Kaputin, de secretaris-generaal van de ACP-landen, om daarop aan te dringen. Kaputin moet beseffen dat verdere onderhandelingen met de EU niet kunnen tot de volledige effectenstudies uitgevoerd zijn”, zegt Dot Keet van het Alternative Information and Development Centre, een onderzoeks- en lobbygroep uit Kaapstad.
De onderhandelingen om de preferentiële handelsakkoorden van de voorbije dertig jaar te vervangen door EPA’s startten in 2002. De EU wil dat de akkoorden eind dit jaar getekend en volgend jaar van kracht worden. “Toch kent nog steeds niemand de volledige gevolgen van die akkoorden”, zegt Keet.
Kerkleiders uit zuidelijk en oostelijk Afrika kwamen na een recente conferentie in Dar Es Salaam met een verklaring waarin ze vragen de uiterste datum voor ondertekening op te schuiven. “Dat zou onze regeringen de mogelijkheid geven een participatieve effectenstudie te starten en ontwikkelingsdoelstellingen op te nemen in de onderhandelingen”, zeiden ze.
“We vrezen dat de EU en onze regeringen de ontwikkelingsdoelen in de loop van de huidige onderhandelingen uit het oog zijn verloren. De EPA’s hebben zich ontpopt als vrijhandelsakkoorden, die een schadelijk effect zullen hebben op onze landbouw en voedselzekerheid, op onze startende industrie en natuurlijke hulpbronnen”, luidde de verklaring van de kerkleiders.
Ze verwijzen ook naar een dreigend verlies aan douane-inkomsten. Volgens een document dat de Britse lobbygroep Action for Southern Africa in januari 2007 publiceerde, zullen Guinee-Bissau en Kaapverdië tot 19 procent van het huidige overheidsinkomsten verliezen.
“Als de EU er een jaar over kan doen om te beslissen dat Zuid-Afrika mag deelnemen aan de EPA-onderhandelingen, waarom kunnen we de deadline dan ook niet uitstellen”, vraagt Richard Kamidza van het African Centre for Constructive Resolution of Disputes (ACCORD), een niet-gouvernementele organisatie uit Durban.
Afrika is ook bezorgd over de handelsblokken waarin de akkoorden de ACP-regio opsplitsten. In Afrika zijn er vier regio’s, elk met een eigen EPA. De Zuid-Afrikaanse Buitenlandminister Nkosazana Dlamini-Zuma waarschuwde zelf al dat dit de onderhandelingskracht van de regio bedreigt. Keet stelt dat “de Europeanen de regionale eenheid ondermijnen en vernietigen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.