Stateless

Op deze pagina verzamelen we alles over Stateless, onze documentaire over Majd’s eerste bezoek aan zijn thuisland Palestina met een Israëlisch toeristenvisum. Regie: Senne Dehandschutter. Productie: Earth View. Hier kan je de documentaire integraal online bekijken.

Hier kan je de documentaire integraal online bekijken.

Hieronder kan je de trailer bekijken.




Majd is staatloos en dat sinds zijn geboorte. In 1948, tijdens de Al-Nakba, werd zijn familie verdreven uit de streek rond Haifa, nu deel van Israël. Terugkeer wordt hen nog steeds verboden. Een visum krijgen is onmogelijk, laat staan verblijfsrecht. En toch, na talloze keren verhuizen van land naar land en eindeloos veel papierwerk, is het Majd gelukt. Dankzij zijn Belgisch verblijfsrecht en de steun van een NGO kreeg hij een toeristenvisum voor Israël. Als toerist kan Majd voor de eerste maal naar zijn eigen land. Xander en Pieter Stockmans, tevens goede vrienden van Majd, volgen hem tijdens deze onvergelijkelijke reis. Doorheen de reis komt Majd in aanraking met de politieke en religieuze conflicten in het land. Daarbij probeert hij telkens beide kanten van het verhaal te begrijpen. Majd gaat ook op zoek naar het huis waar zijn familie woonde en naar de cinema die werd uitgebaat door zijn opa. Het is een zoektocht naar zijn roots en naar een vaderland.

Camera: Wim Vanswijgenhoven & Toon Veraghtert 
Montage: Frederik Jassogne & Bram Rabaey
Foto’s: Xander Stockmans
Geluidsmix: Matthias Hillegeer
Kleurcorrectie: Patrick Schepers
Animaties: Jimmy Kosolosky

Majd Khalifeh
Pieter Stockmans
Xander Stockmans

Regie: Senne Dehandschutter
Productie: Earth View

Stateless in de media

Onze documentaire Stateless heeft heel wat teweeg gebracht in Vlaanderen. Hier een overzicht van hoe de Vlaamse media de documentaire onder de aandacht brachten. In deze interviews leer je ook meer over de filosofie achter Stateless.

Ter Zake  

- fragment: “Geen vrede voor de komst van de Messias”
- interview Lieven Verstraete met Majd: “Ik wou me bevrijden van elke barrière om thuis te zijn”  

Radio 2

Twee afleveringen van de uitzending “Vranckx” op Canvas zijn gewijd aan een jonge Palestijn uit Leuven. De jongen ging voor Vranckx op zoek naar de roots, de wortels van zijn Palestijnse familie.  Hij is vanmorgen onze gast. Herbeluister hier.

Radio 1

Majd Khalifeh is staatloos geboren en dat is hij 28 jaar later nog altijd. Afgelopen najaar reisde hij voor het eerst naar Haifa, waaruit zijn grootouders moesten vluchten bij de stichting van de staat Israel. Over de emoties en hindernissen tot het maken van zijn reportage ‘stateless’, te zien in Vranckx op canvas Herbeluister hier.

HUMO 

“Reportage: Stateless. Een wereldburger zonder land” 

Naar schatting twaalf miljoen mensen op deze planeet hebben geen nationaliteit of daaraan verbonden rechten. Zelfs een simpel paspoort hebben ze niet, het zijn staatlozen. Eén van hen is Majd Khalifeh (28), een Palestijn die al zeven jaar in ons land woont. De jonge regisseur Senne Dehandschutter (26) reisde in november vorig jaar in zijn spoor naar Israël en de Palestijnse gebieden, en draaide een unieke documentaire over een staatloze op zoek naar zijn vaderland. Vandaag kunt u in ‘Vranckx’ het eerste deel bekijken, deel twee volgt een week later.

Het journaal

“Rudi Vranckx zoekt jonge TV-makers”

Stamp Media 

“Staatloze Palestijn zoekt roots in documentaire ‘Stateless’

Majd Khalifeh is 28 en groeide op in verschillende Arabische landen. Hij woont al 7 jaar in België, maar heeft geen nationaliteit. Zelf noemt hij zich Palestijn, maar officieel is hij staatloos. In het najaar van 2011 reisde hij met zijn vrienden Pieter en Xander Stockmans voor het eerst naar Palestina, het land dat zijn grootouders in 1948 ontvluchtten. Zijn ervaringen verwerkte hij in de documentaireStateless. StampMedia sprak met Majd Khalifeh en Pieter Stockmans.

Stu Bru 

“Rudi Vranckx zoekt jonge reporters” (minuut 1:00-1:40)

De Zevende Dag 

“Mediawatcher  van de week: Andrea Croonenberghs” (vanaf minuut 2:33)

Supo 

“Vranckx zoekt jong talent”

Het Canvasprogramma Vranckx wil voortaan ook reporters van eigen bodem een kans geven om hun werk te tonen. Een plan geïnspireerd door Stateless, een beklijvende reportage waarvan afgelopen zaterdag het eerste deel werd uitgezonden. Dit weekend volgt deel twee van het verhaal van een staatloze Palestijn op zoek naar zijn roots. supo sprak met Rudi Vranckx en het jonge team achter Stateless.

Jongerenambassadeur voor de vrede

Naar aanleiding van Stateless verkoos Pax Christi Majd tot Jongerenambassadeur voor de vrede in 2012. Bekijk hier een video van de prijsuitreiking.

Stateless op het Grote Doek van Canvas

Op 18 april 2012 was onze documentaire Stateless de keuze van Rudi Vranckx op Het Grote Doek van Canvas. Rudi interviewt Majd en Senne, net voor de vertoning van het eerste deel voor een volle zaal in Kinepolis, Gent.



Het verhaal achter Stateless in foto’s

Bij Stateless horen 6 fotoreportages. Je kan die bekijken via onze facebook-pagina ‘Tussen Vrijheid en Geluk’. Via deze reportages leer je wat er achter de documentaire zit en leer je de Israëli’s en Palestijnen uit de documentaire beter kennen.

JAFFA: In de eerste aflevering van Stateless kwamen we in Jaffa. Leer deze stad nog beter kennen via deze foto’s van tijdens het draaien van de documentaire. Je zal verschillende beelden herkennen…

JERUZALEM: In de eerste aflevering van Stateless kwamen we in Jeruzalem. Hier is godsdienstbeleving onlosmakelijk verbonden met de vrijheid en het geluk van vele inwoners: Christenen, Joden en Moslims. Leer de mensen in de heilige stad beter kennen via deze foto’s van tijdens het draaien van de documentaire. We vonden veel religie en uitsluiting, maar weinig spiritualiteit en eenheid. Is religie in Jeruzalem eerder een obstakel, dan een springplank naar vrijheid en geluk? 

BETHLEHEM: In de tweede aflevering van Stateless kwamen we in Bethlehem, de bakermat van het christendom. We vonden zowel de positieve kracht die mensen uit geloof putten, als het gewelddadige gezicht van religie. En we vonden een muur tussen de twee heilige steden, Bethlehem en Jeruzalem… 

HEBRON/AL-KHALIL: Op onze Stateless-zoektocht naar de cinema en het huis van Majd’s grootvader, moesten we eerst langs Hebron, een Palestijnse stad in de bezette Westelijke Jordaanoever. We ontmoetten er een deel van Majd’s familie om de eigendomsdocumenten te halen. En we verbleven bij een andere Palestijnse familie in het door Israël afgesloten deel van de stad. In dat deel bouwen joodse kolonisten een afgesloten enclave. We probeerder er dus ook kolonisten te interviewen. 

HAIFA-AKKA-SHAFA AMR: Wat je niet zag in Stateless: hoe vonden we de cinema en het oude huis van Majd’s grootvader? En, hoe vonden we het in 1948 vernielde dorp van Majd’s andere grootvader? Op de resten en ruïnes van HOSHA, waar enkel nog geesten ronddwalen, bouwde Israël een ‘natuurpark’. Een deel van Majd’s familie kon in de jaren ’50 terugkeren. Zij gaan nog elke zomer ‘illegaal’ BBQ’en aan het vernielde huis in het vernielde dorp. 

En nog deze.

Ibrahim uit Stateless in praatcirkel met Israëlische en Palestijnse jongeren

In november 2011 organiseerden we een praatcirkel met Israëlische en Palestijnse jongeren uit Jeruzalem, over volgende onderwerpen: dromen en ambities, familie, kinderen, thuis, frustraties, Palestina en Israël, de Arabische opstanden, vrijheid en geluk.



De jongeren lieten ons na het gesprek weten wat ze ervan vonden…


- Amitai: “Het geeft een bevrijdend gevoel om deze zware thema’s vrij en los van politieke of sociale identiteit te bespreken! Het is een persoonlijk gesprek en ik moet me dus niet opstellen als vertegenwoordiger van één of andere ideologie. Het is goed soms eens het masker af te nemen!”

- Tali: “Verrijkend gesprek. Alleen spijtig dat de mainstream Israëli’s niet vertegenwoordigd waren. Dat zijn Amitai en ikzelf allerminst!”
- Anhar: “Het is de eerste keer in mijn leven dat ik op deze manier met Joodse Israëli’s praat! We praten als mensen, zonder maskers, we delen onze dromen. Aan de onderhandelingstafel zitten onze leiders met maskers en de glimlach boven en de wapens onder tafel!”
- Ansar: “Na onze praatcirkel is mijn verstand vrijgelaten! Het zat gevangen. Geloof me, normaal ben ik niet zo geïnteresseerd in politiek, maar die ontmoeting heeft veel veranderd in mijn leven. Het heeft me doen nadenken over mijn ambities, mijn dromen,…”

Bekijk een lange versie van deze video in drie delen: 
- deel 1 
- deel 2 
- deel 3 

Stateless op IMDb

Stateless staat op IMDb, de invloedrijke online filmdatabase! Voel je niet geremd om een score te geven door op de sterretjes te klikken. Zo maken we meer kans om met de documentaire naar het buitenland te gaan. En wie weet komt regisseur Senne Dehandschutter (Earth View) dan zelfs uit de kosten. Een mens mag dromen…

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.