21.915 zwarte dagen

Israël viert uitbundig haar 60-jarig bestaan, maar zwijgt in alle talen over de keerzijde van de medaille. Daarom deden ook de Palestijnen hun uiterste best om gehoord te worden. Een heel concrete oproep was de symbolische actie van de zwarte ballonnen.

Justice is the key to tomorrow.



De oproep werd wereldwijd gelanceerd met een flyer met volgende boodschap:

“Israël plant wereldwijd grote feesten. In Jeruzalem zullen ze hoge gasten als President Bush, Barbara Streisand en Steven Spielberg ontvangen. Er is nochtans geen reden tot feesten. Daarom moeten ook wij iets groots doen, zodat ook wij gehoord en gezien worden. Op 15 mei zullen we 21.915 heliumballonnen lanceren, één ballon voor elke zwarte dag sinds de oprichting van de staat Israël. Zij zullen de hemel zwart kleuren. Zo laten we zien dat het verhaal ook een zijde heeft van pijn en lijden. Maar elke ballon zal ook een boodschap meedragen van een Palestijns kind dat droomt van rechtvaardigheid en hopt op een betere toekomst.”

Op de flyer staat één van de tekeningen die de Britse kunstenaar Banksy aanbracht op de apartheidsmuur. De tekening van het meisje dat wegvliegt met enkele ballonnen.


Belgische solidariteit.


De oproep vond gehoor bij de Palestina-activisten die elke vrijdag van 16u30 tot 17u30 samenkomen op de trappen van de Beurs in Brussel. Zij namen de zwarte Palestijnse oproep over op kleinere schaal. Na de APP-campagne rond de verdwenen dorpen ging ook ik gisteren ook van het Muntplein naar de Beurs. Samen losten we de 60 zwarte heliumballonnen als symbool voor de 60 jaar onrecht aan de Palestijnen.


Grote herdenkingen in Palestina


Internationale media zoals CNN en BBC-World brachten berichten over grote volkstoelopen in vele steden. De oproep kende succes, al waren sommige Palestijnen soms uren onderweg om er te geraken. In Ramallah werden de duizenden ballonnen opgelaten.

Jamal Juma’, coordinator van de Palestijnse Anti-Apartheid Wall Campagne en organisator van het Nationaal Nakba Herdenkingscomité, was tevreden: “De enthousiaste mobilisatie van de Palestijnen in het vaderland en in de diaspora bewijst dat de 60 jaar durende Nakba, moorden, aanvallen en repressie er niet in geslaagd zijn de Palestijnse roep voor hun rechten te verstikken. Dat bewijst dat de verwachting van Ben Goerion dat “de ouderen zullen sterven en de jongeren zullen vergeten” niet is  uitgekomen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.