Vrede begint in eigen tuin

Ode aan de klimop: laat die alstublieft gewoon staan

Unsplash

 

Landschapsarchitect Louis De Jaeger begrijpt niet waarom veel mensen klimop willen kortwieken of verwijderen. Klimop is immers een ontzettend waardevolle plant, betoogt hij. ‘De klimop is een fantastisch vindingrijke en opportunistische plant die ruimtes inneemt waar geen andere planten komen.’

Grote groene slierten winden zich rond alles wat ze maar vinden kunnen om te klimmen naar de zon. Een provocatie van moeder natuur die de meesten meteen op oorlogspad sturen. Een diepe agressie geeft je de kracht om die verdomde plant los te trekken. Daarna rust je uit op je terras, terwijl je je kwaad maakt op je schamel bijenhotelletje waar geen leven te bespeuren is.

We hebben geen bijenhotels nodig, we willen meer bijenrestaurants.

We praten over vrede in turbulente tijden zonder er bij stil te staan dat je van je eigen stukje land een slagveld maakt. Iedereen heeft het recht op een veilige woonplaats, ook de allerkleinsten. In de herfst en de winter gaat de natuur in rust en zijn de meeste planten uitgebloeid. Zowel het menselijk oog als hongerige insectjes zijn het gelukkigst wanneer de natuur, en dus ook onze tuin, vol bloei staat. Maar bloeit er dan helemaal niets tijdens de dorre winter?

De klimop is een van de weinige planten die zo laat bloeit in het jaar, en toch ook wel voor een zeer lange periode. We hebben geen bijenhotels nodig, we willen meer bijenrestaurants. De klimop is een fantastisch vindingrijke en opportunistische plant die ruimtes inneemt waar geen andere planten komen. De natuur houdt niet van leegte. Ze neemt volledige horizontale vlakken in en beschermt zo de bodem als een van de beste. Je doet het bodemleven hier een groot plezier mee.

Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 DEED)

 

Ze laat geen boomstam ongemoeid en tovert ze om in een bloemenzee. Tijdens een laat ontbijt op een terras van een B&B in de Ardennen voelde ik de lucht letterlijk vibreren en werd ik bijna gehypnotiseerd door een immens gezoem. De gevel van dit charmante gebouw was volledig bedekt door deze magische plant en bijen hadden de boel overgenomen. Keek je een beetje hoger, dan zag je verschillende mussen in en uit hun nest vliegen. Je kan van een saai gebouw een verticaal natuurgebied maken door vrijwel niets te doen .

Het kwaadste van al word ik als ik fake news hoor over deze onschuldige plant.

Nadat een plant heeft gebloeid, krijgen veel mensen het foute signaal dat je nu wel je wapens mag bovenhalen en de plant een kopje kleiner mag maken. Na de bloei komen ontelbaar veel besjes, die enorm gesmaakt worden door allerlei vogels. Laat dus liever de klimop staan in plaats van je geld te verdoen aan voederballetjes. Waarom betalen als het gratis kan? Ook stuurt de plant na de bloei al zijn energie terug naar de wortels.

En wanneer de besjes op zijn? Mag ik dan, wel, euh, snoeien? Doe wat je niet laten kan, maar besef dat de klimop een van de beste planten is om de lucht te reinigen. Je hebt er misschien al op gelet, maar de klimop blijft het hele jaar groen. Wanneer je een winterdip hebt en wat gedeprimeerd geraakt door de winterkleuren, kan je gemoed wat opklimmen dankzij deze mooie plant. Het is een plant van hoop.

Het kwaadste van al word ik als ik fake news hoor over deze onschuldige plant. Nee, ze heeft geen slechte impact op bomen. Het is een mythe dat de klimop boomstammen wurgt. Het is niet omdat jij je buurman niet kan uitstaan, dat dit in de natuur ook zo hoeft te zijn. Ze is misschien enthousiast en een snelle groeier, maar laten we eens wat dankbaarder zijn voor deze onuitputtelijke bron van natuurlijke rijkdom. Dit wil niet zeggen dat je de plant helemaal niet een beetje in toom mag houden, maar als je het doet, doe het dan alstublieft met liefde.

Louis De Jaeger runt landschapsarchitectenbureau Commensalist waarmee hij kleine tuinen tot volledige eilanden ontwerpt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.