El Salvador stuurt een militair contingent naar Afghanistan

Onlangs vertrokken 22 militairen uit El Salvador naar Afghanistan. De bedoeling, zo luidt de officiële versie, is Afghaanse militairen op te leiden. Het was Hillary Clinton die formeel aan de Salvadoraanse president Maurico Funes het verzoek richtte om saldaten naar Afghanistan te sturen.

De president stuurde het verzoek door naar het Salvadoraanse Congres waar de rechtse meerderheid (Arena, PCN en PDC) positief reageerden op het verzoek uit de VS.

We mogen niet vergeten dat El Salvador al een traditie heeft in het ondersteunen van oorlogen. Gedurende zes jaar heeft El Salvador troepen naar het bezette Irak gestuurd. Dat heeft het land hoge menselijke en politieke kosten opgeleverd. Ondanks dit feit meent de (linkse?) president Funes toch de VS in dit verzoek te moeten steunen.

Ricardo Martínez van TeleSur zegt dat de 22 Salvadoraanse militairen al in Afghanistan zijn. Ze kregen een degelijke opleiding in het Comando Sur van de Verenigde Staten (in Panama) en hun opdracht in Afghanistan is om speciale troepen op te leiden. De groep is gespecialiserd in vuurgevechten. Sommigen onder hen, waaronder de leider van de groep, hebben al ervaring opgedaan tijdens hun verblijf in Irak.

“We zijn goed opgeleid om onze missie te kunnen vervullen. Daar bovenop krijgen we in Afghanistan zelf ook nog verdere training met uiwisseling van ervaringen. Na deze exclusieve opleiding moeten wij dan de Afghanen gaan trainen” zegt de baas van de groep, Dario Hernández.

De Salvadoraanse minister van defensie, David Munguía, rechtvaardigt het sturen van troepen naar Afghanistan: “Onze participatie is gesteund op onze afspraken die we hebben met de Verenigde Naties, maar is tevens een antwoord op een duidelijke uitnodiging die het ministerie van Defensie ontving van de autoriteiten van de NAVO. Ook de regering van Afghanistan stuurde een verzoek via ons ministerie van Buitenlandse Zaken”.

De Salvadoraanse soldaten zullen in Afghanistan onder het bevel van de grootmachten van de VS en van Europa staan. Die ervaring hadden ze ook al in Irak.

Politieke analisten en internationale experts zeggen dat dit feit duidelijk maakt hoe ondergeschikt El Salvador is aan de oorlogszuchtige belangen van de VS. Zowel ten tijde van Irak als nu ook weer in Afghanistan.

“Er is een duidelijke zelfde politieke en ideologische lijn tussen de VS en El Salvador. Vandaaruit vertekt het Pentagon om El Salvador te vragen, na de interne burgeroorlog, troepen naar andere landen te sturen. Met het gevolg een vermindering van de geloofwaardigheid van de regering” zegt Godofredo Aguillón van de Nationale Universiteit van El Salvador.

Onze soldaten lopen in het Aziatisch land gevaar getroffen te worden door projectielen, mijnen of granaten in een oorlog waar El Salvador verder niets mee te maken heeft. De ervaring van dode Salvadoraanse soldaten in Irak is een verschrikkelijk spookbeeld onder de familieleden van de soldaten en onder de bevolking.

Maanden geleden al kondigde Barack Obama aan dat hij zou beginnen met de terugtrekking van de troepen uit Afghanistan waar op dit moment nog 100.000 Amerikaanse soldaten zitten. Als alles goed is komen er dit jaar 10.000 soldaten terug naar huis. Tegen 2014 zouden alle Amerikaanse soldaten uit Afghanistan weg zijn. Dus waarschijnlijk ook de Salvadoraanse.

De open vraag is: “Hoe kan een linkse president troepen sturen naar Afghanistan”? Volgens bronnen zou Mauricio Funes dit al aan de VS hebben toegezegd nog tijdens zijn campagne als presidentskandidaat. De kiezers wisten dat natuurlijk niet…

Tenslotte nog dit: met de politie en het leger samen is men niet bekwaam om de misdaad en El Salvador het hoofd te bieden. Zouden onze soldaten niet beter hier blijven om het dozijn moorden per dag, de afpersingen, diefstallen enzovoort te helpen oplossen? Geen Salvadoraan heeft er iets aan soldaten in Afghanistan te hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • MO*journaliste Olivia Rutazibwa en ex-MO*journalist Stefaan Anrys presenteren op Filmfestival MOOOV in Turnhout en Brugge een selectie van de strafste documentaires uit binnen-en buitenland.

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.