Zeven personen in België mogelijk vervolgd voor Rwandese genocide

36 Rwandezen die in België verblijven worden verdacht van oorlogsmisdaden in Rwanda. Dat zegt Lieve Pellens van het Federaal Parket, dat in België de genocide-dossiers behandelt. Tien dossiers bevinden zich momenteel bij de onderzoeksrechter. Naar 26 personen wordt door het parket een inlichtingenonderzoek verricht.

  • CC Michael Foley Photography Glasraam in het Genocide-museum in Kigali, Rwanda. CC Michael Foley Photography

Van de tien dossiers die zich bij de onderzoeksrechter bevinden, zijn er vier afgerond. Het gaat in totaal om zeven mensen; hun dossiers worden voorbereid om doorgestuurd te worden naar Assisen. De Kamer voor Inbeschuldigingstelling moet die doorverwijzing nog goedkeuren. Het Federaal Parket verwacht niet dat hun zaak dit jaar nog in behandeling wordt genomen, vooral vanwege de complexiteit van de onderzoeken.

Officieel werd in België nog nooit iemand veroordeeld voor genocide -wel voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Er waren tot nu toe vier processen (2001, 2005, 2007, 2009). Deze leidden tot acht veroordelingen. Eén proces kon niet doorgaan omdat de verdachte ziek werd en overleed, vlak voor zijn proces in 2011.

Vijftien vragen om uitlevering

In Frankrijk, tot nu toe zeer terughoudend met genocide-dossiers, werd in maart 2014 wél voor het eerst iemand veroordeeld voor genocide. Pascal Simbikangwa kreeg 25 jaar gevangenisstraf.

Rwanda heeft België in 15 gevallen gevraagd om uitlevering, maar aan deze verzoeken is nooit gehoor gegeven. Belangrijkste reden: er is geen uitleveringsverdrag. 

Anders dan in Nederland kunnen tot Belg genaturaliseerde Rwandezen en mensen met een verblijfsvergunning nooit worden uitgeleverd, zelfs als er een uitleveringsverdrag zou zijn. Dat geldt zelfs voor genocideverdachten. Artikel 1F van het vluchtelingenverdrag wordt, anders dan in Nederland, daarom door België niet gehanteerd. Artikel 1F bepaalt dat genocidairs en oorlogsmisdadigers de vluchtelingenstatus kan worden ontnomen.

Via het European Genocide Network, waar magistraten uit Europese landen intensief samenwerken, heeft België een goede band met landen die eveneens actief zijn met genocidedossiers, zoals Denemarken, Duitsland, Zweden en Nederland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.