Klimaatverandering verdubbelt risico op overstromingen in Parijs

De klimaatverandering heeft het risico op een overstroming in Parijs verdubbeld. Dat blijkt uit de eerste analyses.

  • RoScO (CC BY-SA 2.0) Een fietser rijdt door het water onder een van de bruggen in Parijs. Drie dagen van onophoudelijke regen op 29, 30 en 31 mei leidden ertoe dat het water van de Seine in de Franse hoofdstad tot op het hoogste niveau kwam te staan in decennia. RoScO (CC BY-SA 2.0)
  • Public domain (CC0) Op 3 juni bereikte de Seine een niveau van 6,1 meter. Het record staat echter nog steeds op januari 1910, toen de rivier meer dan 8 meter hoog kwam en de rampzalige Grote Vloed van Parijs veroorzaakte. Public domain (CC0)

Wetenschappers verklaren in een eerste, voorlopig rapport dat de opwarming van de aarde door toedoen van menselijke activiteit aan de oorzaak ligt van de overstromingen die grote delen van Parijs begin juni onder water zette.

President Hollande

Drie dagen van onophoudelijke regen op 29, 30 en 31 mei leidden ertoe dat het water van de Seine in de Franse hoofdstad tot op het hoogste niveau kwam te staan in decennia. Het verkeer op de Seine werd stilgelegd omdat boten niet meer onder de bruggen konden varen; kunstwerken uit het wereldberoemde museum het Louvre werden in veiligheid gebracht.

De Franse president François Hollande was snel om de klimaatverandering als grote schuldige aan te duiden.

Een groep wetenschappers van het Nederlands Meteorologisch Instituut en de Universiteit van Oxford lijken hem nu gelijk te geven. In hun rapport tonen ze aan dat het risico op een overstroming bijna verdubbelde – het mag vermenigvuldigd worden met een factor 1,8 – door de menselijke invloed op het klimaat.

Eens in 100 jaar

‘President Hollande was juist toen hij zei dat de klimaatverandering een rol speelt maar anderzijds is het belangrijk om te zeggen dat de overstromingen ook hadden kunnen gebeuren zonder de klimaatverandering’, zegt Myles Allen, klimaatwetenschapper van de Universiteit van Oxford, in een reactie aan de Britse krant The Guardian.

‘Het betekent evenwel dat wat ooit een gebeurtenis was die eens in de 200 jaar voorkwam, nu eens in 100 jaar zal voorkomen.’

Duizenden weersimulaties

De analyse van de World Weather Attribution gebeurde aan de hand van inschattingen van het risico op regen zoals die van 29 tot 31 mei in Parijs.

De wetenschappers bekeken aan de hand van klimaatmodellen en duizenden weersimulaties in welke mate de klimaatverandering hier voor iets tussen zat. Al de benaderingen waren het erover eens: de klimaatverandering heeft de hevige regenval in de bekkens van de Seine en de Loire negatief beïnvloed.

De wetenschappers onderzochten tegelijk de hevige regenval en de stormen die in dezelfde periode plaatsvonden in Duitsland. De invloed van de klimaatverandering kon hier evenwel veel minder duidelijk worden aangetoond.

Op 3 juni bereikte de Seine een niveau van 6,1 meter. Het record staat echter nog steeds op januari 1910, toen de rivier meer dan 8 meter hoog kwam en de rampzalige Grote Vloed van Parijs veroorzaakte.

Public domain (CC0)

Op 3 juni bereikte de Seine een niveau van 6,1 meter. Het record staat echter nog steeds op januari 1910, toen de rivier meer dan 8 meter hoog kwam en de rampzalige Grote Vloed van Parijs veroorzaakte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.