WSF alternatief voor 'kapitalistische denktank' in Davos

Toppolitici en internationale bedrijfsleiders verzamelen op 27 januari in het Zwitserse skidorp Davos voor het jaarlijkse Wereld Economisch Forum (WEF). Ondertussen vormt het Wereld Sociaal Forum (WSF) al tien jaar een tegengewicht voor deze ‘kapitalistische denktank’.
‘We willen de rijkdom herverdelen onder het volk. We vechten voor een rechtvaardige samenleving. Weg met honger en Weg met oorlog!, roept een activist uit op de viering van het tienjarig bestaan van het WSF. Volgens de Washington Post paradeerden 25.000 activisten door de straten van Porto Alegre, de Braziliaanse bakermat van het Forum.
Sinds zijn oprichting dient het WSF als platform voor de uitwisseling van linkse ideeën. Een brede waaier aan sociale bewegingen van over heel de wereld komt er samen om coalities te vormen en gezamenlijke agenda’s uit te tekenen. Van 25 tot 29 januari herdenkt de beweging tien jaar inzet voor een meer sociale samenleving.
Hoewel dit jaar geen mondiale bijeenkomst van het WSF wordt georganiseerd - de organisatoren besloten om slechts om de twee jaar samen te komen- gaan in 2010 verschillende thematische en lokale initiatieven door.

Ongebreideld kapitalisme


Volgens de Washington Post zullen minder internationale leiders deelnemen aan de gesprekken in Davos dan in vorige jaren. Voor een van de oprichters van het WSF, Francisco Whitaker, is dit een teken aan de wand voor de tanende invloed van het ongebreideld kapitalisme.
‘De financiële crisis heeft aangetoond dat de wereldeconomie herschapen moet worden in het voordeel van de mensen en niet de bedrijven. De povere opkomst in Davos dit jaar geeft de indruk dat het kapitalisme haar limieten bereikt’, zegt Whitaker.
Of is die magere opkomst te wijten aan geopolitieke machtsverschuivingen? De jaarlijkse winterconferentie in Zwitserland wordt niet langer exclusief gedomineerd door de ontwikkelde landen. ‘Vertegenwoordigers van India en andere opkomende naties komen met meer eisen dan ooit om het debat te sturen’, stelt de New York Times.
Het aantal deelnemers van de zogenaamde BRIC landen – Brazilië, Rusland, India en Rusland, is meer dan verdubbeld sinds 2005, en is nu goed voor 10 procent van het totaal.

‘Zomer Davos’


Klaus Schwab, voorzitter van het WEF, erkent al langer de verschuiving naar de ontwikkelingslanden en organiseerde al gelijkaardige initiatieven in Dubai, Rio de Janeiro en elders. In september organiseerde het WEF de derde ‘Zomer Davos’ in Dalian, China.
Sommigen voorspellen dat het “Chinese Davos” uiteindelijk de Zwitserse bijeenkomst zal overschaduwen, aldus de New York Times, die suggereert dat daarom minder politieke leiders aanwezig zullen zijn in Zwitserland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.