Winter eist levens in vluchtelingenkampen Afghanistan

De vrieskou in Afghanistan teistert teruggekeerde vluchtelingen uit Pakistan en Iran. Hun geïmproviseerde onderkomens zijn niet berekend op de winter. Een kind, een vrouw en een bejaarde man vroren vorige week dood in een kamp in de provincie Paktia, zegt Murad Khan, woordvoerder van de vluchtelingen.

Vijfhonderd gezinnen die ten zuiden van de stad Gardez in tenten woonden, zijn geëvacueerd naar schoolgebouwen in Gardez en Logar. Ook elders werden vluchtelingen geëvacueerd. Het ministerie deelde daarnaast dekens en warme kleding uit. De minister van Vluchtelingenzaken, Mohammad Azam Dadfar, zei vorige maand dat in 25 provincies townships zijn gebouwd voor terugkerende vluchtelingen. Het is de bedoeling om dat in alle 34 provincies te doen, maar daarvoor is extra geld nodig, aldus de minister. Bij Gardez werd recent de eerste steen gelegd voor een township waar 2.500 gezinnen kunnen wonen.

Gouverneur Hakim Taniwal van Paktia heeft de ontheemden beloofd dat ze in het voorjaar grond toegewezen krijgen. VN-vertegenwoordigers in Pakistan hadden de Afghaanse vluchtelingen dat al toegezegd bij hun terugkeer naar huis. Met het bieden van onderdak en het toekennen van land zijn alle problemen echter niet opgelost, zegt vluchtelingenvertegenwoordiger Syed Agha. De mensen hebben al veel uitgegeven aan hun onderkomens in de vluchtelingenkampen. Er is geen geld meer om straks op hun eigen land te bouwen.

De Pakistaanse autoriteiten zetten de vluchtelingen ondertussen onder druk. Afghanen uit een vluchtelingenkamp in de grensregio Noord-Waziristan moesten begin december binnen 24 uur het kamp verlaten. Onlangs kwamen in Noord-Waziristan zeven militairen om het leven bij een raketaanval van militanten op een paramilitaire post. In de regio zouden zich veel al-Qaedaleden schuil houden. Zij vluchtten naar het gebied nadat het Talibanregime in 2001 omver werd geworpen door Amerikaanse troepen.

Volgens Asif Shahzad, woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Islamabad worden vluchtelingen die Pakistan vrijwillig verlaten, niet opnieuw toegelaten. Daarover zijn afspraken gemaakt tussen Kaboel, Islamabad en de UNHCR. Anderzijds kunnen vluchtelingen die nog in Pakistan zijn, niet gedwongen worden om terug te keren naar Afghanistan. Afghanen die niet terugwillen, kunnen in elk vluchtelingenkamp in Pakistan onderdak zoeken.

Uit cijfers van vorig jaar bleek dat er tenminste drie miljoen Afghanen in Pakistan leven en ongeveer 900.000 in Iran. Het repatriëringsprogramma van de UNHCR ligt in de winter stil. Vluchtelingen die terug willen, krijgen sinds 20 december geen financiële steun meer. Na 1 maart komen ze daar wel weer voor in aanmerking, aldus Shahzad.

Afghaanse vluchtelingen hebben in Pakistan steeds vaker last van geweld. In Peshawar werd onlangs een jonge Afghaanse vluchteling die een winkelkraam runde, doodgeschoten door gewapende mannen. Vermoedelijk ging het om een beroving. Een paar uur eerder raakte een Afghaanse taxichauffeur gewond bij een beschieting. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.