WHO wil tien vergeten ziektes bedwingen tegen 2020

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een plan gelanceerd om tegen 2020 tien vergeten tropische ziektes te bedwingen of zelfs helemaal te elimineren. Het gaat onder meer om de Ziekte van Chagas, de slaapziekte en lepra.

  • United Nations Information Service Bill Gates draagt via de Bill & Melinda Gates Foundation 275 miljoen euro bij aan de strijd tegen 10 vergeten ziektes. United Nations Information Service

Het plan voorziet in de versnelde terugdringing van zeventien verwaarloosde tropische ziekten (NTD’s in het Engels: neglected tropical diseases). Daarvan moeten er tien onder controle komen of uitgeschakeld zijn tegen 2020, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Het gaat om dracunculiasis, filariasis, trachoom, slaapziekte, melaatsheid, helminthiasis, schistosomiasis, rivierblindheid, de Ziekte van Chagas en leishmaniasis (kala azar)

Deze tien ziektes treffen meer dan een miljard mensen. Omdat die vooral in arme landen wonen, is de farmaceutische industrie nooit echt geïnteresseerd geweest in de ontwikkeling en productie van medicijnen tegen de ziektes.  Amper 1 procent van de 1500 nieuwe medicijnen die van 1975 tot 2004 werden geregistreerd, is ontwikkeld om deze ziektes te bestrijden.

Bill Gates

Het WHO-plan focust op behandeling met medicijnen, bestrijding van ziektedragers, veterinaire zorg en verbetering van sanitair en drinkwater. Het voorziet in nauwere samenwerking tussen farmaceutische bedrijven. Volgens WHO-directeur Margaret Chan gaat het om de “meest omvattende en gecoördineerde actie” ooit tegen NTD’s.

De Bill & Melinda Gates Foundation, die zich al geruime tijd inzet in de strijd tegen dit soort ziektes, schenkt opnieuw 275 miljoen euro. De farmaceutische bedrijven beloven meer samen te werken en meer onderzoeksgegevens uit te wisselen. De komende tien jaar doneren ze ook 14 miljard behandelingen, boven op de bestaande geneesmiddelendonaties.

Patiënten identificeren

De hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen heeft zijn bedenkingen bij het WHO-plan. De schenking van medicijnen is maar een deel van de oplossing, zegt onderdirecteur Daniel Berman. “Ziektes zoals Chagas, kala azar en slaapziekte kan men niet elimineren en onder controle krijgen als er niet meer steun komt voor programma’s die patiënten identificeren en behandelen, en als er niet meer geïnvesteerd wordt in nieuwe en betere diagnostische tests en medicijnen.”

Een van de tien ziektes die tegen 2020 onder controle moet zijn, is de Ziekte van Chagas.  Ongeveer acht miljoen mensen zijn ermee besmet, vooral in Latijns-Amerika, waar het de dodelijkste parasitaire ziekte is. De ziekte, die wordt overgedragen door een bloedzuigende wants, doodt jaarlijks 12.000 mensen. Als de infectie in een vroeg stadium ontdekt wordt, is afdoende behandeling mogelijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.