Wet tegen vrouwenmishandeling dreigt lege doos te worden

Politici en mensenrechtenactivisten in Mexico vrezen dat de nieuwe wet tegen vrouwenmishandeling dode letter zal blijven. De wet zit vol technische fouten, vrouwen weten nauwelijks hoe ze de wet kunnen gebruiken en politie en gerecht zijn niet goed opgeleid om het probleem effectief aan te pakken.
De nieuwe wet tegen vrouwenmishandeling bestraft psychosociaal, fysiek en patrimoniaal geweld (stelen van geld en goederen), ongeacht de leeftijd of huwelijkssituatie van de vrouw. De politie kan de daders onmiddellijk arresteren, en het slachtoffer wordt beschermd.
De Senaat keurde de wet al goed in december vorig jaar. Op 1 februari heeft president Calderon de wet ondertekend. Daarmee erkent Mexico eindelijk officieel dat het een probleem van vrouwengeweld heeft. Volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek worden gemiddeld vijf vrouwen per dag gedood, velen ten gevolge van huiselijk geweld.
Of de wet ook in de praktijk iets zal opleveren, lijkt twijfelachtig. De voorzitter van de parlementaire commissie gendergelijkheid, Maricela Contreras, heeft al toegegeven dat de begroting voor dit jaar geen ruimte laat om de nieuwe wet te implementeren.
Er is ongeveer twee miljoen dollar (1,5 miljoen euro) nodig om de maatregelen van de nieuwe wet uit te voeren, zoals gratis voedsel en onderdak voor mishandelde vrouwen in vluchthuizen en beschermingsmaatregelen van de politie voor slachtoffers. Dat geld is er pas volgend jaar of in het slechtste geval, binnen twee jaar.
De wet heeft ook andere gebreken, zegt Mariela Martinez van de ngo Entornos Educativos. „Er zijn nauwelijks aanklagers, politiemensen of rechters die worden opgeleid om de wet correct toe te passen. Er is in Mexico geen netwerk van vluchthuizen voor mishandelde vrouwen, en preventiecampagnes rond geweld bestaan al evenmin.”

Zinloos


„Deze wet is zinloos als niemand aan de vrouwen zegt wat ze precies inhoudt en hoe ze kan worden gebruikt, vooral als radio, televisie en tijdschriften volharden in hun boosheid om geweld tegen vrouwen goed te keuren of te gedogen”, aldus Martinez.
Contreras geeft toe dat de wet gebreken bevat die moeten worden rechtgezet, maar dringt erop aan de wet niet af te kraken nog voor ze in de praktijk is omgezet. Sommige leden van het parlement, onder meer van de conservatieve regeringspartij (PAN) en de oppositie, dringen aan op een snelle aanpassing.
Ze hebben het moeilijk dat “jaloezie en “gebrek aan liefde” worden gezien als vormen van geweld. Dat zijn gevoelens die moeilijk te meten zijn. Daarnaast willen ze de term “vrouwenmoord” expliciet in de wet opnemen.

Seksistische cultuur


Martinez steunt deze vraag, maar wijst erop dat hiermee het geweld, waarvan miljoenen vrouwen het slachtoffer zijn, in de realiteit niet zal verdwijnen. „Mexico kent nog altijd een seksistische cultuur, die vooral sterk ingebakken zit bij aanklagers, politie en rechters.”
„Mishandelde en misbruikte vrouwen moeten blijven opboksen tegen discriminerend gedrag van overheidsfunctionarissen”, zegt Martinez. „Positieve pogingen verdienen herkenning, maar we moeten erop wijzen dat de graad van geweld in Mexico bijzonder hoog blijft. Een wet zal daar niets aan veranderen. Dit probleem vergt vooral veel opvoeding en tijd.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.