Welkom bij de ster van de straat

Welkom in mijn woonkamer, klink het schor. De camera zoomt in op een oud vrouwtje in een park in Buenos Aires. Televisiekijkers in de Argentijnse hoofdstad kunnen in maart de volgende aflevering verwachten van ‘El Living de Stellita’, allicht de eerste talkshow op deze planeet met een dakloze 70-jarige in de rol van gastvrouw.

De woonkamer van Stella Cros is een druk stadspark in Belgrano, een woonwijk in Buenos Aires. Ik heb hier wel eens geslapen, geef Stellita toe. De gastvrouw van het tv-programma dat eind vorig jaar voor het eerst in de ether ging, leeft al 16 jaar op straat.

Voor de gelegenheid zijn er twee sjofele sofa’s voor de houten parkbanken geschoven, want de gasten zitten liever zacht. De mensen die Stella Cros interviewt, komen door een toneeldeur het beeld ingewandeld. Op het programma staan bekende Argentijnen, live muziek, commentatoren en zelfs een astrologe.

We spelen met een sterke paradox: daklozen kunnen warme mensen zijn waarbij anderen zich thuis voelen, legt de psycholoog Alfredo Olivera uit, de bedenker van de show. Hij is verbonden aan ‘La Colifata’, een therapeutisch communicatieproject dat 15 jaar geleden voor een internationale primeur zorgde door een radiostation op te zetten dat volledig in handen was van psychiatrische patiënten.

‘El Living de Stellita’ moet de vooroordelen uit de weg ruimen waaronder daklozen lijden. Kijkers kunnen zien dat de mensen die ze zien bedelen, in werkelijkheid veel meer in zich hebben, zegt Olivera.

Stellita praat met haar gasten over thema’s van milieubescherming en sociale rechtvaardigheid tot geestelijke gezondheid. Op de achtergrond is de daklozenproblematiek altijd aanwezig - letterlijk. Maar we proberen het thema met veel respect te benaderen, niet als een rariteit, benadrukt Olivera.

‘El living de Stellita’ wordt uitgezonden op Ciudad Abierta, een lokale openbare zender die bekend staat voor zijn vernieuwende beeldtaal en inhouden. De eerste aflevering werd al 20 keer werd herhaald. Vanaf maart komt er maandelijks een nieuwe aflevering.

Ze is een ster van de straat, oordeelde de bekende journalist Carlos Ulanovsky, één van de eerste gasten van de show. Ik voel me helemaal geen ster, ik ben eerder een rat, repliceert Stellita. Ik vind het geweldig dit programma te presenteren en met mensen te kunnen praten waar ik naar opkijk.

Het programma is opgedragen aan alle Argentijnen die alleen de hemel als dak hebben. Buenos Aires telt 1.400 daklozen. Zowat 40 procent van de Argentijnen leeft in armoede; miljoenen mensen zijn maar een paar tegenslagen verwijderd van een leven op straat. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.