Waterrijk Vietnam lijdt dorst

78 procent van de Vietnamese stedelingen heeft stromend water. Maar al te vaak is dat water zwart als koffie. Pogingen om samen met buitenlandse investeerders de watervoorziening te verbeteren, liepen op niets uit, maar Vietnam wil een nieuwe poging doen.

Er zijn twee mogelijkheden als Nguyen Minh Trung de kraan opendraait in zijn huis in Ho Chi Min-stad. Ofwel is het water geel, ofwel is het zwart. Vandaag is het bezinksel dat zich na een minuut op de bodem van de gevulde porseleinen kom vormt geel. Dit duurt al drie maanden, zegt de 32-jarige Trung. Net als de meer dan 600 andere families in zijn wijk heeft hij geen andere keuze dan dit water te gebruiken om te koken en te drinken.

Volgens de plaatselijke watermaatschappij neemt het water verontreinigingen op van de oude leidingen. Dat gebeurt omdat er soms weinig waterdruk is en dan plots heel hoge - bijvoorbeeld als mensen een pomp gebruiken om toch wat water uit de lege leidingen te dwingen. Er zijn verschillende pogingen geweest om de leidingen schoon te spoelen, maar plaatselijke kranten noemen het kraanwater nog steeds zwart als koffie.

Maar dat is niet het hele verhaal. De Gezondheidsdienst en het Departement voor Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu stelden vast dat het water in Ho Chi Minh-stad naast bezinksel onacceptabel hoge hoeveelheden bacteriën bevat.

Vietnam is trots dat het op de goede weg is de millenniumdoelstellingen voor armoedebestrijding, onderwijs en gezondheidszorg te halen. Het waterrijke land, vol met rivieren, lagunes en moerasland, zou graag ook schoon water aan dat lijstje toevoegen. In Vietnam lopen momenteel maar liefst 170 stedelijke watervoorzieningsprojecten, samen ter waarde van 800 miljard euro. Het doel: tegen 2020 schoon water voor alle Vietnamezen, ook op het platteland. Er is nog een lange weg te gaan: momenteel heeft slechts 44 procent van de plattelandsgezinnen stromend water.

Vietnamees vice-minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu Pham Khoi Nguyen waarschuwt dat de doelstellingen mogelijk te ambitieus zijn en dat veel grotere investeringen nodig zijn. Publieke en buitenlandse investeringen vertegenwoordigen omgerekend amper 48 eurocent per inwoner per jaar, terwijl eigenlijk 12 euro per inwoner nodig is om basiswatervoorziening en riolering aan te leggen, zegt de vice-minister.

Vietnam is daarom bereid opnieuw een poging te doen met buitenlandse investeringen, zoals internationale ontwikkelingsexperts blijven aanbevelen. Maar dat bleek in het verleden nochtans een moeizaam parcours in Ho Chi Min-stad. Het allereerst gemengde waterzuiveringsproject tussen de openbare watermaatschappij en een consortium van Maleisische bedrijven, bedoeld voor 20 jaar, werd al na drie jaar opgedoekt. Een contract voor 25 jaar met het Franse Lyonnaise des Eaux werd opgeblazen omdat beide partijen het niet eens konden worden, onder meer over de prijs waartegen het water zou worden verkocht. Een project uit 1991 om met geld van de Italiaanse overheid een nieuwe watervoorzieningsinstallatie te bouwen ten slotte, viel halverwege zonder geld omdat Italië in 1995 de geldkraan dichtdraaide. Verschillende pogingen om het project af te werken liepen op niets uit. Een poging om de halfgebouwde installatie te verkopen aan privé-investeerders werd tegengehouden door tegenstand van de inwoners, die de hoge prijzen van de buitenlandse bedrijven aan de kaak stelden. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.