VS willen VN-verdrag andersvaliden ondertekenen

De Amerikaanse President Barack Obama heeft laten weten dat hij van plan is de VN-Conventie over de Rechten van Mensen met een Handicap te ondertekenen. Het zou de eerste keer in tien jaar zijn dat de VS een mensenrechtenverdrag ondertekenen.
Obama kondigde dat aan op de 19e verjaardag van de “Americans with Diasbility Act” (ADA), de Amerikaanse wet ter bescherming van mensen met een handicap. Als hij volgende week het VN-verdrag ondertekent tijdens zijn bezoek aan het VN-hoofdkwartier in New York, zou dat het vierde grote internationaal verdrag zijn dat door de VS getekend zou worden en het eerste deze eeuw. De Senaat moet het wel nog ratificeren.

Mensenrechtengroeperingen in de VS en in het buitenland juichen de beslissing van Obama toe. “Dit is een belangrijke dag voor mensen met een handicap, en een stap voorwaarts voor de Amerikaanse mensenrechtenbeweging”, zegt Jamil Dakwar, directeur bij het Mensenrechtenprogramma van de American Civil Liberties Union (ACLU). “Hiermee krijgen de VS opnieuw een leidende rol in de strijd om mensenrechten, het land is te groot om aan de zijlijn te staan in zo’n belangrijk thema.” Ook de internationale mensenrechtengroepering Human Rights Watch (HRW) is blij met de beslissing van Obama.

Discriminatie



Het CRPD werd in 2006 aangenomen door de Algemene Vergadering van de VN. Sindsdien hebben al 140 landen het verdrag ondertekend en 61 hebben het ook al geratificeerd. De VS was een van de weinige landen - en het enige Navo-land - die het verdrag nog niet hadden ondertekend.

De ondertekenaars moeten elke vorm van discriminatie tegenover mensen met een handicap verhinderen en de volledige economische, sociale en culturele rechten van de die mensen waarborgen. Het verdrag bestaat uit acht kernpunten, waaronder het vermijden van discriminatie, toegankelijkheid, het recht op onderwijs, recht op gezondheidszorg en stemrecht.

De regering-Bush, die het CRPD weigerde te ondertekenen in 2004, gaf als reden dat de ADA “al bij de meest omvangrijke mensenrechtenwetten ter wereld is wat mensen met een handicap betreft”. Obama had al tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd dat hij het CRPD wel zou ondertekenen.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.