VS ratificeren kinderrechtenconventie "misschien in 2011"

Amerikaanse kinderrechtenorganisaties zijn “voorzichtig optimistisch” dat de Verenigde Staten binnen afzienbare tijd de VN-conventie over de Rechten van het Kind zullen ratificeren. 193 landen hebben dat al gedaan; alleen de VS en Somalië hebben het twintig jaar oude verdrag nog niet in hun eigen wetgeving opgenomen.
Volgens Meg Gardinier, de voorzitter van de Amerikaanse campagne om de VS het verdrag te doen ratificeren, werkt de regering aan plannen om de procedure tegen 2011 rond te hebben. Maar de VS moeten ook nog de Conventie voor de Eliminatie van alle Vormen van Discriminatie tegen Vrouwen ratificeren, een nog tien jaar ouder verdrag waar de VS als enige grote land op zich laten wachten. Die ratificatie zou prioriteit hebben. Voorlopig wordt de Amerikaanse Senaat, waar de ratificatie gebeurt, overigens helemaal in beslag genomen door de hervorming van de gezondheidszorg en wetgeving rond de klimaatverandering. 
De kinderrechtenconventie werd op 20 november 1989 unaniem goedgekeurd door de Verenigde Naties. Het verdrag erkent het recht van kinderen om zich ten volle te ontplooien en schrijft staten voor hun jongste inwoners te beschermen tegen misbruik, uitbuiting en geweld.
De Republikeinse meerderheid onder George W. Bush, de vorige president van de VS, stond afkerig tegenover internationale verdragen. Tegenstanders van de kinderrechtenconventie in de VS vrezen dat het verdrag onder meer abortus zal vergemakkelijken, de toegang voor jongeren tot pornografie kan vergemakkelijken en kinderen de kans biedt hun ouders voor de rechter te slepen.
Maar Barack Obama laat een ander geluid horen. “Het is gênant dat we ons in het gezelschap van Somalië bevinden, een wetteloos land”, liet Obama tijdens zijn verkiezingscampagne optekenen. Volgens Obama moeten de VS het verdrag ook ratificeren om opnieuw een leidende rol te gaan spelen in het internationale mensenrechtendebat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.