VS hebben miljard dollar extra voor Mexicaanse drugsbestrijding

De Verenigde Staten willen hun hulp aan de drugsbestrijding in Mexico de komende twee jaar optrekken van 40 miljoen tot meer dan 500 miljoen en misschien wel 700 miljoen dollar per jaar. De Amerikanen scharen zich daarmee achter de controversiële inzet van militairen tegen de machtige drugsbendes in het land.
Volgens Mexicaanse overheidsmedewerkers zijn de twee regeringen rond met een overeenkomst over de zaak. Geld zal Mexico niet krijgen, maar de VS willen wel militair materieel leveren, militairen opleiden en samenwerken met de Mexicaanse inlichtingendiensten. De Mexicaanse regering benadrukt dat er geen Amerikaanse troepen of drugsbestrijders naar Mexico zullen worden gehaald. De afspraken kunnen pas in werking treden als het Amerikaanse parlement ermee heeft ingestemd.
Carlos Rico, de Mexicaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat de samenwerking in 2008 van start gaat en zeker twee jaar zal duren. Mexico is het belangrijkste aanvoerland van drugs naar de VS.
“De omvang van de hulp die in het vooruitzicht wordt gesteld, geeft aan dat de huidige aanpak niet werkt”, reageert Javier Oliva, een Mexicaanse veiligheids- en drugsexpert van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico. “Maar vreemd genoeg wordt de koers niet veranderd.” Volgens Oliva willen de VS meer invloed krijgen op de drugsbestrijding in Mexico.
José Luis Sierra, een andere expert, gelooft dat Washington en Mexico-stad een “gigantische vergissing” begaan door verder in te zetten op het leger en niet méér te investeren in preventie. “Mexico heeft het extra geld veel harder nodig voor gezondheidszorg en onderwijs”.
De overeenkomst heeft nog geen officiële naam, maar de pers heeft het over Plan Mexico, naar analogie met Plan Colombia. De VS helpen het Colombiaanse leger al sinds 2000 bij drugs- en opstandbestrijding. Dat gebeurt met royale wapenleveringen en de inzet van adviseurs. Veel hebben die inspanningen nog niet opgeleverd. In juni gaf het Witte Huis toe dat de oppervlakte waarop coca wordt geteeld in Colombia in 2006 nog is toegenomen.
Mexico en een reeks andere Latijns-Amerikaanse landen krijgen al sinds de jaren 80 Amerikaanse steun voor hun drugsbeleid. Ze proberen vooral drugshandelaars op te sporen en te arresteren en drugsplantages te vernietigen. Drugsgebruikers worden als misdadigers behandeld. In Mexico zet de regering van president Felipe Calderón sinds begin dit jaar ook op grote schaal het leger in omdat de politie niet bij macht bleek het excessieve drugsgeweld in te dammen.
Critici zeggen dat het precies de door de VS geïnspireerde aanpak is die leidt tot meer geweld en tot toenemend drugsgebruik in Latijns-Amerika. In de VS is het effect van al dat geld dat in de Latijns-Amerikaanse drugsbestrijding wordt gepompt wisselvallig. De aanvoer neemt soms af, maar het drugsgebruik vermindert niet.
Volgens verscheidene studies onderscheppen de Mexicaanse ordediensten minder dan 20 procent van de drugs die machtige kartels naar de VS exporteren.
“Mexico laat een kans schieten om meer te investeren in preventie en in een verbeterde opleiding van de politie”, stelt de Mexicaanse expert Sierra vast. Andere Mexicaanse analiten geloven echter dat alleen het leger opgewassen is tegen de goed georganiseerde en zwaar bewapende drugskartels.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.