VS geven 88 keer meer uit aan defensie dan aan klimaat

Voor elke dollar die de Verenigde Staten dit jaar uitgeven aan de strijd tegen klimaatverandering, gaan er 88 naar het leger en de strijd tegen het terrorisme. Dat staat in een rapport dat het Institute for Policy Studies (IPS) donderdag (31 januari) bekendmaakte.
Volgens het rapport “Military vs. Climate Security” zal Washington in 2008 7,37 miljard dollar (4,9 miljard euro) besteden aan maatregelen tegen klimaatverandering en niet minder dan 647,7 miljard dollar (437 miljard euro) aan Defensie. Dat is meer dan de rest van de wereld samen uitgeeft aan militaire veiligheid.
Van het klimaatbudget gaat maar 212 miljoen dollar (142 miljoen euro) naar maatregelen om arme landen te doen overschakelen op schone en duurzame energiebronnen, minder dan wat het Amerikaanse leger elke dag uitgeeft in Irak.
De wetenschappers van het Internationale Klimaatpanel, die voor hun werk de Nobelprijs kregen, zijn het er nochtans over eens dat de armste landen de grootste last van de klimaatverandering zullen moeten dragen. Ze zijn gevoeliger voor droogte en overstromingen en hebben niet veel middelen om hun bevolking te beschermen.

Oorlog tegen klimaatprobleem


De andere Nobelprijswinnaar, voormalig vicepresident Al Gore, riep bij de prijsuitreiking in Oslo de wereldgemeenschap op om het klimaatprobleem aan te pakken “met een gevoel van hoogdringendheid en een gemeenschappelijke vastberadenheid die landen tot nu toe alleen maar aan de dag hebben gelegd wanneer ze ten oorlog trekken.”
De link tussen klimaat en oorlog begint ook aan te slaan bij de planners van het Pentagon. Een groep gepensioneerde generaals en admiraals publiceerde vorig jaar een eigen rapport over “Nationale veiligheid en de bedreiging van klimaatverandering”. Ze schreven dat de opwarming van de aarde zou leiden tot meer conflicten over vitale grondstoffen als water, dat de politieke onrust en het extremisme zouden toenemen en dat er hongersnoden en massale migratiebewegingen aan zitten te komen.
“De klimaatverandering heeft een versterkend effect op de onzekerheid in de meest onstabiele regio’s van de wereld”, schreven de generaals. Toch weigert de regering van president Bush mee te doen met de internationale inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zoals vastgelegd in het Kyotoprotocol. De VS zijn nu wel al zover dat ze erkennen dat de klimaatverandering een reëel probleem vormt en dat de emissies naar omlaag moeten.

Technologie moet redding bieden


Budgettair gezien is de ratio van 88 tegen 1 een vooruitgang tegenover de verhouding 97 tegen 1 de vijf jaren ervoor. Het leeuwendeel van het budget tegen klimaatverandering, bijna vier miljard dollar (2,7 miljard euro), gaat naar de zoektocht van technologische oplossingen voor het klimaatprobleem. Nog altijd een peulschil in vergelijking met de 77 miljard dollar (67 miljard euro) die gaat naar onderzoek voor militaire doeleinden.
En ondanks de internationale wetenschappelijke consensus dat klimaatverandering een reëel fenomeen is, heeft Washington twee miljard dollar (1,3 miljard euro) opzijgezet voor onderzoek om de “fundamentele wetenschappelijke onzekerheid over klimaatverandering” weg te werken. Het gros van dat geld gaat naar de ruimtevaartorganisatie NASA, waarvan de directeur, Michael Griffin, op de radio heeft gezegd dat hij “niet zeker was of het klimaat een probleem is waar we mee moeten worstelen.”
De 212 miljoen dollar voor internationale klimaathulp is ook niet veel naast de bijna tien miljard dollar (6,7 miljard euro) die naar buitenlandse legers gaan. In 2006 ging negentig procent van dat geld naar projecten om de uitstoot van steenkoolcentrales in arme landen te verminderen, met de hulp van Amerikaanse technologie uiteraard. Slechts acht procent van het bedrag was bedoeld om arme landen te helpen om zich te wapenen tegen de impact van droogte, overstromingen en het verlies van landbouwgronden en zoet water.
In zijn “State of the Union” maandag kondigde president Bush aan dat hij twee miljard dollar (1,3 miljard euro) zou opzijzetten voor een internationaal fonds voor het klimaat en schone energie. Hij zei er wel niet bij hoe die middelen zullen worden toegekend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.