Verkiezingen Filipijnen: kandidaten en peilingen

Begin februari begon de verkiezingscampagne van enkele tientallen presidentskandidaten. De komende dagen zal blijken wie er aan het langste eind trekt en verkozen wordt tot vijftiende president van de Filipijnen.
De stembussen zijn twee dagen lang geopend, zowel 8 als 9 mei, om de 50 miljoen Filipijnen de kans te geven hun stem uit te brengen. Voor het eerst in de Filipijnse geschiedenis wordt er elektronisch gestemd en niet meer met pen en papier. Of het systeem helemaal op punt staat, valt nog even af te wachten.

De presidentskandidaten



De ambtstermijn van Gloria Arroyo loopt op zijn laatste beentjes en tien kandidaten zijn in de running om haar op te volgen.

Manuel Villar startte ooit als visverkoper op de markt maar is ondertussen uitgegroeid tot de grootste aannemer van het land en een succesvol politicus. Als rijk zakenman beschikt hij over een enorm budget om een sterke campagne uit te bouwen maar zijn concurrenten zijn daarover niet mild. ‘Is het zo moeilijk om je voor te stellen dat een arme kerel president van de Filipijnen kan worden?’, reageert Villar. Door affiniteit met de armsten te tonen, hoopt hij deze grote bevolkingsgroep achter zich te scharen.

Volgens The Guardian is Villar één van de weinige kandidaten die je echt serieus kan nemen. Hij houdt zich, in tegenstelling met enkele anderen, al jarenlang bezig met politiek en is al wat thuis in het wereldje. Villar werd in het begin van de campagne getipt als grootste kanshebber op het presidentschap.

Benigno ‘Noynoy’ Aquino werd begin februari gezien als de grootste concurrent voor Villar. Hij komt uit een politiek actieve familie en kan op de sympathie van een groot deel van de bevolking rekenen. De grootvader van Aquino was een vooraanstaand politicus die onder andere senator, voorzitter van het parlement en Minister van Landbouw is geweest.

Benigno’s ouders waren Corazon Aquino en Benigno Aquino Jr. Zijn vader had de oppositie tegen Ferdinand Marcos geleid en was daarna naar Amerika verbannen. Bij zijn terugkeer werd hij op het vliegveld van Manilla doodgeschoten. Zijn weduwe, Corazon Aquino, werd door de oppositie naar voor geschoven als president en bekleedde het ambt van 1986 tot 1992.

Momenteel is Noynoy, zoals het volk hem noemt, senator. Hoewel hij door media aanvankelijk als leeghoofd werd bestempeld, weet hij hen momenteel wel (positief) te verrassen. Hij komt heel zelfverzekerd over en doet opvallend goed zijn huiswerk alvorens de media of organisaties te woord te staan.

Gilbert Teodoro wordt door de huidige president Arroyo naar voor geschoven. Hij is minister van Defensie geweest en ijvert voor een positieve campagne. Zijn nadruk ligt op hervormingen, groeikansen voor het land en politieke verzoening. Volgens Teodoro moeten mensen elkaar helpen om obstakels te overwinnen en kansen te grijpen.

Teodoro wordt, net als Villar, gezien als een serieuze kandidaat. Hij voert geen halve soaps op tijdens zijn campagne of organiseert geen overdadige acties om het volk te overtuigen zoals bijvoorbeeld Aquino en Estrada.  Door een positieve campagne te voeren wil Teodoro zich onderscheiden van zijn concurrenten.

Joseph Estrada is waarschijnlijk de meest opmerkelijke kandidaat van deze verkiezingen. Hij was Filipijnse president van 1998 tot zijn afzetting in 2001. Toen werd Estrada veroordeeld wegens corruptie en moest hij zijn presidentschap stopzetten. Toenmalig vicepresident Arroyo volgde hem op. Volgens de Filipijnse kieswet kan een president zich na een ambtstermijn niet meer herkiesbaar stellen maar strikt gezien heeft hij zijn vorige termijn nooit afgemaakt aangezien hij is afgezet. 

Estrada heeft de afgelopen drie maanden uitgebreid campagne gevoerd en hij heeft nog steeds een grote aanhang ondanks zijn veroordeling voor corruptie. Hoewel hij in de eerste peilingen van februari geen grote kanshebber leek, heeft hij zich serieus opgewerkt en populair gemaakt.

Laatste peilingen


Volgens de peilingen van vorige week, wordt Benigno Aquino de opvolger van Arroyo, dat meldt de Filipijnse krant The Inquirer. Hij zou 42 procent van de stemmen binnenhalen, dat is vier procent meer dan in de peilingen van midden april.

Ex-president Joseph Estrada zou volgens Inquirer tweede worden met 20 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door Manuel Villar die 19 procent van de stemmen haalt. Villar, was nochtans de grote favoriet in het begin van de campagne in februari. Hij verloor 7 procent van de stemmen tussen april en mei, die zeven procent was vooral in het voordeel van Aquino.

Estrada zegt echter dat deze peilingen niet kloppen en dat hij er volgens de peilingen, gedaan door zijn eigen partij, veel beter voor staat. Hoewel Aquino 34 procent van de stemmen haalt, staat Estrada zelf op 29 procent en volgt Villar op een “veilige” afstand van 15 procent.

Welke van deze peilingen gelijk krijgt, valt af te wachten tot de uitslagen bekend zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.