Venezuela eist vertrek Amerikaanse evangelisten

Venezuela gaat de evangelische organisatie New Tribes Mission verbieden. Dat heeft president Hugo Chávez gisteren gezegd. De Amerikaanse organisatie, die evangeliseert onder inheemse bevolkingsgroepen, werkt al sinds 1946 in het land.

Chávez noemt de medewerkers van New Tribes Mission imperialistische agenten”. Ze zouden gevoelige strategische informatie verzamelen voor de Verenigde Staten en de indianen uitbuiten. Chávez zei dat New Tribes Mission rustig de tijd krijgt om het vertrek te regelen. Of dat zonder slag of stoot zal gaan, is de vraag. New Tribes is erkend door de Evangelische Raad van Venezuela en kan de regering aanklagen voor religieuze vervolging.

New Tribes is een evangelische organisatie die nauwe banden heeft met het Summer Institute of Linguistics (SIL), dat in 1934 werd opgericht om de bijbel te vertalen in inheemse talen. New Tribes is actief in verschillende landen in Azië en Latijns-Amerika. In Venezuela richt organisatie zich vooral op de inheemse groepen Yanomami, Ye’kuana, Panare en andere etnische groepen in het zuiden van het land.

Ik heb videoreportages gezien over het werk van New Tribes en dergelijke activiteiten willen we hier niet, aldus Chávez woensdag. Sinds de jaren zeventig krijgt New Tribes al hevige kritiek van linkse politieke groeperingen, de milieubeweging, inheemse organisaties, academici, de Rooms-Katholieke Kerk. Volgens die critici speuren medewerkers van New Tribes in opdracht van multinationals naar waardevolle delfstoffen en respecteren ze de inheemse cultuur niet. Ook zou sprake zijn van gedwongen bekeringen.

Socioloog en milieuactivist Alexander Luzardo, die twintig jaar geleden een rapport publiceerde over de activiteiten van New Tribes in de Amazonejungle, is blij met het besluit van Chávez. Er zijn al verschillende rapporten verschenen van parlementaire commissies en overheidsinstanties die waarschuwen voor New Tribes Mission, zegt hij. New Tribes dwingt de inheemse bevolking om een westerse levensstijl aan te nemen. En ze misbruiken het evangelie om mensen op te zadelen met schaamte- en schuldgevoelens.

Evangelist Richard Bruce van New Tribe weersprak die beschuldigingen enkele jaren geleden in een lokale krant. Wij respecteren de tradities van de bevolking, we willen ze niet van de ene op de andere dag veranderen. We zijn hier niet in de Verenigde Staten.

Tijdens de bloeiperiode, ongeveer twintig jaar geleden, had New Tribes Mission ongeveer 200 evangelisten in Venezuela, zegt Luzardo. Zij werkten vooral in Tama-Tama, in het hart van de zuidelijke Amazone. Dit gebied is rijk aan delfstoffen zoals uranium. New Tribes investeerde jarenlang in de aanleg van vliegvelden en moderne techniek die in scherp contrast stonden met de traditionele bouwstijl van de inheemse bevolking. De inmiddels opgeheven Beweging voor Nationale Identiteit, hield in de jaren tachtig vol dat New Tribes diende als dekmantel van grote bedrijven, zoals General Dynamics en Ford. Die bedrijven sponsorden het Summer Institute of Linguistics.

Vliegtuigen kunnen volgens Chávez zonder enige controle van de douane landen op de vliegvelden die Mission Tribes heeft aangelegd. De laatste twee jaar groeiden de spanningen tussen Venezuela en de Verenigde Staten. In augustus riep de Amerikaanse tv-dominee Pat Robertson zelfs op om Chávez te vermoorden. Afgelopen zondag beschuldigde Robertson de Venezolaanse leider ervan dat hij Osama bin Laden, leider van het terreurnetwerk Al Qaeda, zou financieren.

Hoewel Luzardo het vertrek van New Tribes toejuicht, wijst hij ook op de dubbele moraal die Chávez erop na houdt. Deze week waren er inheemse protesten tegen Chávez, omdat hij inheems land in het noordoosten heeft bestemd om er kolen te delven. Die kolenmijnen worden geëxploiteerd door Venezolaanse en Braziliaanse bedrijven. (JS/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.