Uribe III nog niet zeker

Uribe wil een derde ambtstermijn als president. Dinsdag stemt het parlement over de grondwetswijziging die nodig is om Uribe aan de macht te houden.
Als de grondwetswijziging er komt, zet Colombia een hype verder die begon bij buurland Venezuela, waar Chávez mocht verder regeren via een aanpassing van de grondwet. Ook Rafael Correa in Ecuador, Evo Morales in Bolivia en Daniël Ortega in Nicaragua willen die weg opgaan. In 2006 voerde Uribe ook al een grondwetswijziging door, waardoor hij voor de tweede keer aan de macht kwam.

Sterk tegen Farc


Maar de situatie is niet dezelfde als toen. Uribe’s sterke punt, de strijd tegen de linkse rebellenbeweging Farc, is niet meer de eerste zorg van het volk. De economische crisis weegt vandaag zwaarder door.  De strijd tegen de Farc is niet langer de eerste zorg, omdat de aanpak van Uribe tegen de rebellen zo succesvol is. Dit verklaart een groot deel van zijn populariteit en de president zelf haalt het ook aan als zijn sterke punt. Volgens hem kan enkel hij het huidige beleid op de juiste manier verder zetten. Toch zorgt zijn politiek ook voor controverses. 

Inlichtingendienst misbruikt?


Uribe krijgt in eigen land tegenwind omwille van verschillende schandalen. Het recentste gaat over het illegaal afluisteren van journalisten, oppositieleden en magistraten. Openbare aanklagers ondervragen momenteel drie door Uribe aangestelde bazen van de Colombiaanse inlichtingendienst DAS. Eén van die drie, Jorge Noguera, is op 8 mei al aangeklaagd. Hij wordt verdacht van samenzwering met de paramilitairen en het plannen van verschillende moorden op politieke tegenstanders van het huidige regime. Het schandaal kwam aan het licht in februari en heeft gezorgd voor 33 ontslagen bij de inlichtingendienst. Het DAS is verplicht rechtstreeks te rapporteren aan de president.
Maandag gaf de president een persbericht vrij waarin staat dat de overheid het DAS niet heeft opgedragen om illegaal af te luisteren. In de verklaring stond dat DAS hoofd Jorge Lagos en ex-hoofd van het intelligentiedepartement van de DAS Fernando Tabares nooit hebben gezegd dat ze rechtstreekse instructies kregen. Verder loofde het persbericht de krant El Tiempo voor het rechtzetten van de “foute” berichtgeving van de televisiezender RCN. Lagos zelf bevestigt echter de berichten van RCN over de materie en vraagt voor bescherming als getuige. Het is belangrijk in acht te nemen dat de krant El Tiempo grotendeels in handen is van de familie van defensieminister Santos.

Santos I of Uribe III?


Die defensieminister komt deze dagen steeds meer op het voorplan in de politiek. Maandag kondigde hij aan dat hij 23 mei ontslag neemt in zijn huidige functie. Juan Manuel Santos verklaart dat als Uribe niet voor de presidentspost meedingt, hij zichzelf als kandidaat naar voor schuift. Of Uribe voor het presidentschap zal gaan, is nog niet duidelijk. Hij spreekt het alleszins nog niet tegen. In de politieke wereld, zelfs van mensen dicht bij Uribe, klinkt de boodschap dat acht jaar presidentschap voldoende is geweest. De bevolking steunt Uribe echter nog. Zijn populariteit ligt volgens het onderzoeksbureau Invamer-Gallup nog altijd hoog. Een enquête deze maand toonde aan dat 65 tot 71 procent Uribe nog steunt.
Het enige obstakel in de doorvoering van de grondwetswijziging is het Colombiaanse Grondwettelijk Hof. Dat kan nog beslissen om de wijziging niet door te voeren. In het parlement wordt Uribe namelijk gesteund door een meerderheid en als het tot een referendum komt, is er geen twijfel over dat het volk zal toestemmen. Volgens Invamer-Gallup daagt ongeveer 59 procent op voor een referendum, meer dan 80 procent stemt voor. Dankzij het volk kan Uribe dus alsnog een nieuwe ambtstermijn binnen halen, ondanks de steeds sterker wordende kritiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.