Thais leger ondermijnt verkiezingen

Thailand zinkt weg tot een schijndemocratie. De verkiezingen in Thailand op zondag 23 december lijken overbodig: het is nu al zeker dat het leger de touwtjes in handen zal blijven houden.
In Thailand is het ondertussen meer dan een jaar geleden dat een geweldloze militaire coup een eind maakte aan het bewind van multimiljonair Thaksin Shinawatra. In mei 2007 werden 111 leden van Thaksins TRT-partij schuldig bevonden aan verkiezingsfraude, waardoor ze voor 5 jaar verbod kregen om aan politiek te doen.

Interne veiligheidswet


De ‘goede’ coup beloofde de democratie zo snel mogelijk terug in te voeren. In de plaats daarvan werd de macht van het leger gedurende meer dan een jaar steeds verder uitgebreid.
Hoewel de junta de verkiezingen van 23 december als de uiteindelijke transitie naar democratie bestempelde, doet ze er de laatste dagen alles aan zich van blijvende macht te verzekeren. Een fel gecontesteerde ‘interne veiligheidswet’ werd gisterenavond door de interimregering goedgestemd. De wet verleent de legerleiding het recht in te grijpen wanneer de ‘nationale veiligheid’ in gevaar is. ‘Het voorziet een staat in een staat, bestuurd door het leger’, zegt Thitinan Pongsudhirak, een Thais politicoloog.  
Terwijl de wet gestemd werd, verzamelden honderden demonstranten zich rond het nationale parlement. Ook deze ochtend bestormden 500 betogers het parlement. De manifestanten willen dat de Nationale Assemblee, die onder controle staat van de junta, onmiddellijk ophoudt met het stemmen van nieuwe wetten. Het Assemblee heeft echter verklaard hiermee door te gaan tot vrijdagnacht.

Intimidatie en laster


De junta probeert ondertussen ook de verkiezingen direct te beïnvloeden. De partijleider van de PPP, een partij verwant aan Thaksins TRT, heeft hieromtrent bezwarende memo’s gepubliceerd. Uit de memo’s blijkt dat het militair regime het bevel gaf tot intimidatie van leden van de PPP en een lastercampagne tegen de partij in de staatsmedia heeft opgezet.
De legerleiding gaf het bestaan van de memo’s toe, maar beweerde dat de plannen nooit uitgevoerd waren. Ondanks de getuigenissen van PPP-leden over systematische bedreigingen, gaf de kiescommissie de legertop gelijk en oordeelde dat het militair regime de verkiezingen niet had proberen beïnvloeden.
Volgens Human Rights Watch is er geen kans dat zondag vrije en eerlijke verkiezingen zullen gehouden worden. ‘Thaksin werd door de militairen verbannen omwille van het manipuleren van de verkiezingen en nu doet de junta precies hetzelfde’, meent Elaine Pearson van Human Rights Watch Asia.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.