Taliban "gijzelen" burgers in noordwesten van Pakistan

Duizenden burgers worden in de tribale regio’s in het noordwesten van Pakistan praktisch in gijzeling gehouden door de taliban. Die weigeren hen doorgang te verlenen naar veiliger gebieden, nu de overheid een stevig militair offensief tegen de taliban heeft aangekondigd.

Sommige bewoners uit de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA’s) wisten toch weg te komen en bereikten Peshawar, de hoofdstad van de aangrenzende provincie Khyber Pakhtunkhwa.

“Na tien uur lopen kwamen we op een veiliger plaats, waar we met een voertuig verder konden reizen naar Peshawar”, zegt Abdul Jabbar, een groenteverkoper uit Bajaur Agency, waar al sinds 2009 operaties van het leger gaande zijn. “De taliban willen dat we blijven, zodat ze de bewoners kunnen gebruiken als schild bij aanvallen van het leger”, zegt Jabbar, die op 3 juni in Peshawar aankwam.  

De bewoners willen weg uit de regio, omdat de overheid massale operaties tegen de taliban heeft aangekondigd, zegt mensenrechtenactivist Jawad Ali. De taliban gebruikte volgens hem in 2007 ook burgers als schild, toen het leger operaties uitvoerde in het district Swat in Khyber Pakhtunkhwa. Duizenden mensen strandden toen de operatie begon, omdat militanten hen weigerden door te laten bij checkpoints. “Het is een oude strategie van de taliban om burgers in te zetten als menselijk schild.”

Grootschalige operatie

Momenteel zijn er in zes van de zeven tribale gebieden of districten operaties gaande, behalve in Noord-Waziristan. Daar zorgt een dreigend militair offensief voor veel onrust onder de bevolking.

“De militanten gebruiken burgers daar als menselijk schild”, zegt ook Javid Khan, plaatsvervangend politiek zaakgelastigde in Zuid-Waziristan. Volgens Khan heeft het leger het gebied al grotendeels in handen, maar wordt gewacht met een grootschalige operatie totdat burgers naar veiliger gebieden zijn vertrokken. “De taliban houden niet lang meer stand. Ze kunnen alleen nog de militaire actie vertragen door burgers te gijzelen.”

Talibanstrijders houden zich sinds 2001 op in de tribale gebieden. In dat jaar vielen de Verenigde Staten Afghanistan binnen, waardoor de fundamentalistische strijders zich gedwongen zagen onderdak te zoeken in Pakistan. De tribale gebieden in Pakistan grenzen aan Afghanistan en strekken zich uit over een oppervlakte van 47.000 vierkante kilometer. Er wonen vijf miljoen mensen.

De taliban en Al-Qaeda vielen de Pakistaanse troepen aan in de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden en Khyber Pakhtunkhwa, waarna Pakistan militaire operaties lanceerde om de strijders te verdrijven.

 

Een hogeresolutiefoto is beschikbaar op: http://ipsnews.net/pictures/talibanCivilians.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.