Stroperij maakt Congolese bossen kwetsbaar

De jacht op olifanten, gorilla’s, antilopes en andere dieren zet de regenwouden in het Congobekken onder druk. Omdat de dieren belangrijke verspreiders van zaden zijn, kan de jacht op lange termijn de gezondheid en veerkracht van de regenwouden in gevaar brengen, blijkt uit onderzoek.

  • CC Duplisea Een berggorilla in het Nationaal Park Virunga. CC Duplisea

Wetenschappers van de Universiteiten van Oxford, Queensland en Sterling, waarschuwen in een grootschalige studie voor “diepgaande ecologische veranderingen die opgestart worden door de jacht, en die de impact van de klimaatverandering op de regio nog kunnen versterken.”

De mens jacht sinds jaar en dag op de dieren in Afrikaanse bossen, maar in de voorbije decennia heeft de aanleg van wegen voor de houtkap de wouden veel toegankelijker gemaakt. Bovendien is er in de steden een lucratieve markt ontstaan voor ‘bushmeat’, vlees uit de wouden. Beide factoren hebben bijgedragen aan een enorme groei van de jacht in de Congolese wouden. De snel groeiende vraag naar ivoor maakt de situatie nog erger door de druk op olifantenpopulaties.

Zaadverspreiders

Met de bejaagde diersoorten verdwijnen belangrijke zaadverspreiders die een sleutelrol spelen in het ecosysteem van het woud. Zo blijkt nu al in West-Afrika dat het verlies van olifanten leidt tot verlies aan biodiversiteit door de groei van meer kleinere, sneller groeiende bomen die minder CO2 opslaan.

Bovendien worden de wouden zo kwetsbaarder voor de gevolgen van de klimaatverandering, waaronder bosbranden en droogte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.