Steeds minder moslimstudenten aan de Amerikaanse universiteiten

De intensieve uitwisseling van studenten tussen Arabische en Amerikaanse universiteiten zit in het slop. Sommige moslimlanden stuurden in het academiejaar 2002-2003 een vijfde tot een vierde minder studenten naar universiteiten in de VS. Volgens Amerikaanse moslims heeft dat alles te maken met islamfobie.




Het aantal Arabische en moslimstudenten aan Amerikaanse universiteiten is afgelopen academiejaar sterk teruggelopen, zo blijkt uit een rapport dat maandag werd gepubliceerd door het Instituut voor Internationaal Onderwijs. ‘Open Doors 2003’, het jaarrapport van het internationale forum, komt tot de conclusie dat het aantal internationale studenten in de VS er afgelopen academiejaar slechts met één procent op vooruit is gegaan en dat na vijf jaar van onafgebroken groei.

Die groeivertraging is vooral te wijten aan het feit dat er zich minder studenten uit moslimlanden inschreven. Van de top-20 der herkomstlanden kenden er 13 (allemaal moslimlanden) een terugval. Indonesië, Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten zagen hun naar de VS uitzwermende studentenhorde verminderen met 10 tot 15 procent en Saudi-Arabië en Koeweit stuurden 25 procent minder zonen en dochters uit. De niet-moslimlanden bleven onverminderd studenten afvaardigen. India bijvoorbeeld deed het 12 procent beter dan in 2001-2002.

Volgens IIE-voorzitter Allen Goodman is het toeval dat de terugval voornamelijk bij de moslimlanden plaatsvindt. Hij noemt een aantal factoren: een terugval in de economische groei in vele landen, een toegenomen bezorgdheid van studenten en hun familie en meer concurrentie uit het buitenland. Niets aan de hand, zegt onderminister voor Onderwijs en Cultuur Patricia Harrison in een commentaar op het rapport: Amerika blijft een gastvrij land en houdt de deur open voor mannen en vrouwen van goed wil uit alle delen van de wereld.

Rabiah Ahmed van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties, is het daar niet mee eens. De echte reden van de terugval is het beleid dat gevoerd wordt sinds 9/11, zegt ze. De anti-terrorismemaatregelen intimideren of beletten studenten om zich in te schrijven aan Amerikaanse universiteiten. Moslims voelen zich niet langer welkom en veilig in de VS. Dat geldt voor buitenlandse studenten maar ook voor degenen die hier al wonen.

Veel jongemannen werden volgens Ahmed afgeschrikt door de speciale registratieprocedure die kort na de aanslagen op de Twin Towers verplicht werd.
Die registratie is nu wel beëindigd, maar er zijn nog andere maatregelen die intimiderend werken, zegt Ahmed. Het ministerie van Nationale Veiligheid kondigde maandag aan dat er een nieuw high-techsysteem komt om de 24 miljoen buitenlanders te screenen die de VS elk jaar binnenkomen.

Het Instituut voor Internationaal Onderwijs betreurt de terugval in het aantal studenten. Buitenlandse studenten brengen niet enkel 12 miljard dollar aan in de Amerikaanse economie, ze zorgen ook voor een academische diversiteit die verrijkend werkt voor studenten en professoren.

Open Doors 2003 Report http://www.opendoors.iienetwork.org/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.