Spelen moeten symbool zijn van broederschap en vrede

De Olympische Spelen die na de Tweede Wereldoorlog werden hernomen, kunnen een symbool zijn van broederschap en vrede over grenzen heen door eerlijke competitie en sportieve samenwerking met sporters van over heel de wereld. Het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede is overtuigd dat het Olympisch Comité dit doel blijft nastreven, ook voor de Olympische Spelen van komende zomer in Peking.
In de aanloop naar deze Olympische Spelen werd niet onverwacht de aandacht getrokken op de kwestie Tibet. Het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede doet een beroep op de Chinese autoriteiten via hun ambassadeur in Brussel om zonder uitstel een uitweg te zoeken uit de impasse waarin de kwestie Tibet zich al zo lang bevindt. Zoals elk volk ter wereld heeft het volk van Tibet recht op een eigen ontwikkeling met respect voor de eigen cultuur en traditie.
Zoals elk volk ter wereld heeft de hele bevolking van China ook nood aan een groter respect voor de mensenrechten. Het is het Chinese volk zélf dat de kans moet krijgen deze fundamentele rechten op te eisen en doen realiseren. Aan de Chinese autoriteiten vragen we daarom de geest van de Olympische Spelen te eerbiedigen en deze kans te benutten om niet alleen de grootheid van hun land aan de wereld te tonen, maar ook hun capaciteit tot respect voor de mensenrechten en tot vredesopbouw in rechtvaardigheid.
Het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede hoopt concreet dat de Chinese autoriteiten een nieuwe dialoog aangaan met de Dalai Lama die een geweldloze en rechtvaardige oplossing nastreeft voor Tibet binnen het huidige China. Zo kunnen de Olympische Spelen voor China niet alleen een groot gebeuren worden, maar ook een gelegenheid zijn om een betere toekomst in het vooruitzicht te stellen voor de volkeren van China, Tibet en de hele wereld.    
Namens het Netwerk Rechtvaardigheid & Vrede, 
voorzitter Jef felix

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.