‘Slavernij is weer terug in de VS’

Er zijn weer mensen te koop in de VS. Zowel op de Amerikaanse pagina’s van E-bay als op de populaire advertentiesite Craig’s List in Californië werden al jonge meisjes aangeboden. Elk jaar worden 14.500 tot 15.500 kinderen en vrouwen naar de VS gesmokkeld om daar als seksslaven aan de slag te gaan of andere gedwongen arbeid te verrichten, schat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“De slavernij is teruggekeerd naar Amerikaanse bodem”, zegt Steve Wagner, de directeur van het programma Mensensmokkel van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. In de VS komt slavernij vooral voor in New York, Californië, Florida en Texas. Het gaat lang niet alleen om ingevoerde dwangarbeiders. De autoriteiten schatten dat bijna 300.000 Amerikanse jongens en meisjes een hoog risico lopen om in de handen te vallen van handelaars in seksslaafjes.

Wereldwijd levert mensensmokkel 9,5 miljard dollar op, schat de Amerikaanse regering. Dat is evenveel op als de illegale wapenhandel. Alleen de drugshandel is nog winstgevender voor misdaadondernemingen. Elk jaar worden 600.000 tot 800.000 slachtoffers over internationale grenzen vervoerd. De helft daarvan zijn kinderen.

De Verenigde Staten hebben in 2000 een wet goedgekeurd die de vervolging van mensensmokkelaars moet vergemakkelijken en hun slachtoffers bescherming en hulp biedt. Daarvoor werden veel slachtoffers behandeld als illegale migranten.

Internationaal lanceerden de VN al in 1999 een wereldwijd programma tegen mensensmokkel. Het VN-Bureau over Drugs en Misdaad heeft een database opgezet met succesvolle strategieën die beleidsmakers en actiegroepen kunnen inspireren. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.