Sikhbevolking op de vlucht

Onder de tienduizenden vluchtelingen die hun huizen in de Swatvallei en het aangrenzende Buner District hebben verlaten, bevinden zich ook ongeveer 2000 sikhs. De sikhs zijn gevlucht naar een Sikh tempel in Hasanabdal , een stad op ongeveer 50 kilometer van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, dat meldt het nieuwsagentschap Irin.
Volgens Gulbeer Singh, hoofdpriester op de Sri Punja Sahib schrijn, zijn ongeveer 207 gezinnen uit Buner en 96 uit Swati naar daar gevlucht. Het aantal Sikhs dat door het aanhoudende geweld het gebied ontvlucht heeft schat hij op ongeveer 2000 personen. De eerste reeks vluchtelingen uit Buner kwamen aan op 30 april.
In heel Pakistan leven volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken ongeveer 20.000 sikhs en studies door de Quaid-i-Azam Universiteit in Islamabad schatten het aantal sikhs in de Swatvallei op 2000.
“We hebben 307 kamers en kunnen ongeveer 8000 mensen herbergen “, zegt Singh. “Ze zullen veilig zijn hier.”

Onwetenheid


Manisha, een 14-jarige meisje die samen met haar zestienkoppige familie te voet wegvluchtte uit de Swatvallei zei: “Ik zag een vrouw huilend bij het dode lichaam van haar 15-dagen oude baby. De baby was al twee dagen dood, maar ze was niet in staat om hem een begrafenis te geven. ”
Sukhvinder Kaur, die de Swat-vallei ontvluchtte met haar man en twee dochters, vroeg zich af wat er zou gebeuren aan haar huis. “We kwamen aan in deze Sikhtempel met de kleren waarin we vertrokken zijn”, aldus nog Kaur.
“Ik heb gehoord dat de Taliban een juwelier en een winkel hebben geplunderd op 8 mei. Net voor we vertrokken overvielen ze een bank”, zei Kaur.

Angst


Manjeet Singh, 37, een basisschoolleraar, was conciërge in de enige Sikh tempel in Mingora, zei: “Ik was niet zeker of ik de vallei zou verlaten of niet, maar als een mortier slechts op een paar meter van mijn huis insloeg, dan was het duidelijk dat de plaats niet meer veilig was voor mijn kinderen. ”
Sundar Singh, een medisch technicus in de Pakistaanse Telecommunicatie Maatschappij, zei dat dit voor zijn gezin reeds de tweede migratie was. “We vertrokken al eens uit het gebied in januari, maar toen het vredesakkoord werd ondertekend tussen de Taliban en de overheid verhuisden we eind februari terug.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.