Senegal zit met dioxineschandaal

Senegalese kippenkwekers dreigen met een klacht tegen PAN Africa, een milieuorganisatie die dioxine heeft gevonden in Senegalese eieren. De inwoners van Dakar maken zich opeens grote zorgen over de kwaliteit van hun eitje bij het ontbijt, en ook de uitvoer van eieren naar de buurlanden komt in het gedrang.

De besmette eieren komen van een pluimveebedrijf in de buurt van Mbeubeuss. Daar bevindt zich ook een grote stortplaats waar driekwart van het afval uit het nabijgelegen Dakar wordt gedumpt. Dioxines, stoffen die kanker, hartziekten en geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken, komen onder meer vrij bij de verbranding van huishoudelijk afval. Maar in Mbeubeuss wordt ook industrieel en ziekenhuisafval gestort.

Drie milieugroepen, het International Persistent Organic Pollutant Elimination Network, het Pesticide Action Network (PAN Africa) en het in Tsjechië gevestigde Amika, kwamen in mei met een rapport naar buiten waaruit bleek dat eieren van kippenboeren in de omgeving van Mbeubeuss elf keer meer dioxine bevatten dan de hoogst toegelaten hoeveelheid in de EU.

Senegal zelf heeft nog geen normen voor dioxine in levensmiddelen vastgelegd. Maar de regering heeft wel een internationale conventie over Niet-afbreekbare Organische Vervuilers (POP’s) geratificeerd die landen voorschrijft de blootstelling van hun bevolking aan dioxines en 11 andere gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk te beperken. De drie milieugroepen zeggen dat ze met hun studie Senegal tot actie wilden aanzetten.

De auteurs van de studie en andere wetenschappers werden veelgevraagde gasten in radioprogramma’s die de zaak uitbeenden. Daardoor is Senegal opeens wakker geworden voor de gevaren van dioxines en andere gevaarlijke stoffen die in de voedselketen kunnen opduiken. Er moet een bredere studie worden opgezet om uit te maken of er ook andere eieren op de markt besmet zijn met dioxines, eist Momar Ndao, de voorzitter van de Senegalese consumentenorganisatie. De resultaten daarvan zijn niet alleen van belang voor de Senegalese bevolking. Senegal voert ook eieren uit naar Gambia, Guinee-Bissau, Mali en Mauritanië.

De Senegalese pluimveesector, die een jaarlijkse omzet van 40 miljoen euro realiseert, voelt zich onterecht aangevallen. Ousmane Lô, de voorzitter van de Senegalese Federatie van Pluimveebedrijven (FAFA), heeft ermee gedreigd klacht in te dienen tegen PAN Africa. Volgens hem was het onderzoek helemaal niet representatief. Zes besmette eieren op een totaal van 350 miljoen, dat is verwaarloosbaar. Het is gevaarlijk om dergelijke resultaten te veralgemenen.

Mamdou Laye Sene, ook een lid van de FAFA, maakt zich sterk dat andere kippenkwekerijen in de buurt van de stortplaats van Mbeubeuss beter toekijken op de aarde waarin de kippen rondscharrelen, en dat er “met de eieren van die bedrijven niets aan de hand is. De kippenkweker die de besmette eieren leverde, zou zijn kippen vrij laten rondlopen op delen van de stortplaats.

Het Senegalese ministerie van Volksgezondheid zegt dat het een voorstel bestudeert om de stortplaats van Mbeubeuss te verhuizen naar Sébikhotane, 40 kilometer verwijderd van Dakar. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.