Sea Shepherd gaat patrouilleren in Libische wateren

De controversiële milieuorganisatie Sea Shepherd gaat patrouilleren voor de kust van Libië. De organisatie wil er de illegale vangst van tonijn tegenhouden, nu de campagne van de Navo er gewone controle onmogelijk maakt.

  • equivag De Steve Irwin, het moederschip van Sea Shepherd equivag

Vorige week sloegen twee andere milieuorganisaties alarm over de situatie voor de Libische kust. Het Wereldnatuurfonds (WWF) en Greenpeace wezen erop dat Libië geen vangstquota had vastgesteld voor de blauwvintonijn, die ernstig bedreigd is door overbevissing. De Internationale Commissie voor de Bescherming van Atlantische Tonijn staat in voor de controle van de vangst in de Middellandse Zee, maar door de Navo-campagne tegen Libië is controle voor de kust van dat land onmogelijk.

Twee schepen

Nu laat Sea Shepherd weten dat ze met twee schepen gaat patrouilleren in de regio: het moederschip de Steve Irwin en een snelle interventieboot. De organisatie neemt ook een helikopter mee, meteen het enige niet-militaire toestel in de regio. Sea Shepherd slaagde er vorig jaar in om achthonderd tonijnen te bevrijden in de Middellandse Zee. Eerder dit jaar slaagde de organisatie er bovendien in om de Japanse walvisvloot te verdrijven uit Antarctica.

Sea Shepherd gebruikt controversiële methoden en schrikt er niet voor terug om materiaal te beschadigen. De organisatie is naar eigen zeggen van plan illegale schepen te onderscheppen en illegaal gevangen vis te bevrijden.

De organisatie is er zich van bewust dat het een gevaarlijke campagne is, maar zegt dat blauwvintonijn met uitsterven bedreigd wordt als de soort niet effectief beschermd wordt. “We zijn gewapend met de wetgeving en houden contact met de Navo en de Europese Commissie als we verdachte activiteiten waarnemen”, zegt Paul Watson, oprichter en voorzitter van Sea Shepherd. “Als we een tonijnschip of kooien in Libische wateren vinden, zullen we die onderscheppen, de netten openknippen en de vissen vrijlaten. Dit jaar is het zero tolerance voor dergelijke illegale vispraktijken. Elke vis die we in eender welk net vinden in Libische wateren zal bevrijd worden.”

Europese Commissie werkt mee

Opvallend is dat Sea Shepherd zal samenwerken met de Europese Commissie. Voor er actie wordt ondernomen tegen een bepaald schip, zal de organisatie de bij de Commissie nagaan of er sprake is van een illegaal vissersschip. De organisatie belooft in ruil om legale vissersschepen met rust te laten “hoewel we de zogenaamd wettelijke quota bijzonder onverantwoord vinden gezien de sterke achteruitgang van de blauwvintonijn door overbevissing en de recente olieramp in de Golf van Mexico, een van de plaatsen waar de vis kuit schiet.”

De milieuorganisaties maken zich zorgen omdat de Golf van Sirte, de enorme baai aan de kust van Libië en het belangrijkste overgebleven gebied in de Middellandse Zee waar de tonijn kuit schiet. Als daar ongecontroleerd gevist wordt, dreigen de inspanningen in het herstelplan voor de sterk bedreigde vissoort teniet te worden gedaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.