Rwanda en Burundi treden toe tot Oost-Afrikaanse Gemeenschap

De presidenten van Rwanda en Burundi zullen op 18 juni in de Oegandese hoofdstad Kampala een verdrag tekenen om toe te treden tot de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC). Ze voegen zich bij Oeganda, Kenia en Tanzania en breiden de gemeenschap zo uit tot vijf landen. Tegen 2013 willen de landen samen een politieke federatie van de Oost-Afrikaanse staten vormen met één president, parlement en hooggerechtshof.
De Oegandese vice-premier en minister van Oost-Afrikaanse Gemeenschapszaken, Eriya Kategaya, zei dat de presidenten van Rwanda en Burundi, respectievelijk Paul Kagame en Pierre Nkurunziza, het verdrag tijdens de Oost-Afrikaanse topontmoeting van staatshoofden in Kampala zullen ondertekenen.
De Oost-Afrikaanse Gemeenschap werd in 1999 opgericht door Kenia, Tanzania en Oeganda. Ze heeft als doel de samenwerking tussen de partnerlanden op het gebied van politiek, economie en sociale zaken te verbreden en te verdiepen.

‘Nieuw hoofdstuk’


‘Deze historische toetreding opent een nieuw hoofdstuk in onze samenwerking. Ik feliciteer Rwanda en Burundi met de toetreding tot onze familie van EAC-leden’, zei de Tanzaniaanse president Jakaya Kikwete.
De president van Oeganda, Yoweri Museveni, herbevestigde naar aanleiding van de toetreding van Rwanda en Burundi zijn volledige engagement voor een sterke gemeenschap in de Oost-Afrikaanse regio. ‘De voordelen van een dergelijke regionale groepering wegen veel zwaarder door dan de nadelen ervan’, zei hij.

‘Stabiliteit, ontwikkeling en voorspoed’


Volgens de Rwandese president zorgt de uitbreiding van de EAC voor ‘stabiliteit, ontwikkeling en voorspoed in de subregio.’ Zijn Burundese collega zei dat ‘integratie een keuze én een noodzaak geworden is’.
De twee landen hadden in 2002 al een aanvraag bij de EAC ingediend om toe te treden, maar de goedkeuring werd uitgesteld omdat er volgens analisten in beide landen sprake was van politieke instabiliteit. Maar op 30 november 2006 werd hun aanvraag toch goedgekeurd door de EAC. ‘De twee landen hebben de noodzakelijke voorwaarden vervuld en we zullen hun toetreding als volwaardige leden snel formaliseren’, zei de Keniaanse president, Mwai Kibaki, toen op een ontmoeting van het EAC in Arusha (Tanzania).
Eén van de noodzakelijke voorwaarden waaraan beide landen moesten voldoen was het goedkeuren van een douane-unie, een vrije handelsgebied met gemeenschappelijke externe tarieven. De douane-unie, die begin 2006 van kracht werd binnen de EAC, heeft de handel tussen de EAC-landen erg doen toenemen en heeft de handelsopbrengst in de drie partnerlanden aanzienlijk verhoogd. 

Etnische spanningen


Niet iedereen is blij met de toetreding van Rwanda en Burundi. Het Afrikaanse persagentschap Panapress meldde in oktober dat de bevolking van Tanzania, in tegenstelling tot haar president, niet enthousiast is over de uitbreiding van de EAC. De Tanzanianen vrezen dat de twee conflictrijke landen een mogelijke bron voor etnische spanningen en onrust bij de burgers in de rest van de regio zullen veroorzaken.
Volgens Kategaya, die zich baseert op enkele districtconsultaties in Oeganda, weten de meeste inwoners van Tanzania, Kenia en Oeganda te weinig over de vorderingen van de EAC, wat soms tot misprijzen leidt. ‘Er is nood aan voortdurende sensibilisatie met een gestructureerde burgerlijke educatie die zich op de gemeenschap concentreert en vooruitkijkt naar de federatie als uiteindelijk doel’, zei hij gisteren in de Oegandese krant The Monitor.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.