Reynders moet duidelijke taal spreken met Rwanda

Oost-Congo bloedt opnieuw

Al weken is de Congolese bevolking opnieuw het slachtoffer van oplopend geweld in Noord-Kivu. “Het vredesproces heeft geen kans op slagen zolang buurland Rwanda ongestraft en onder het oog van de internationale gemeenschap rebellen steunt in Oost-Congo”, zegt Nadia Nsayi, beleidsmedewerkster bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen en pas terug van een missie in de regio.

  • Nadia Nsayi was op missie in Noord-Kivu: 'Er leeft een reële angst dat het conflict zich verder uitbreidt naar Zuid-Kivu en andere instabiele regio’s in Oost-Congo.'

Begin april dit jaar sloegen militairen van het Congrès National pour la Défense du Peuple (CNDP) aan het muiten in de provincies Noord- en Zuid-Kivu. Sinds de vredesakkoorden van 23 maart 2009 tussen CNDP en Kinshasa, maakten zij officieel deel uit van het Congolese leger (FARDC). Nu is het echter tot een breuk gekomen tussen beide.

Bosco Ntaganda

CNDP beschuldigt Kinshasa ervan de vredesakkoorden niet te respecteren. Het gaat onder meer om de veranderde positie van president Kabila ten aanzien van CNDP-leider generaal Bosco Ntaganda. Door de verhoogde internationale druk na zijn betwiste herverkiezing toont president Kabila de intentie om Ntaganda, waartegen een internationaal arrestatiebevel loopt, aan te houden.

In het opiniestuk Reynders moet ook druk uitoefenen op Kigali in zaak-Ntaganda vroegen Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen de Belgische regering een preventieve diplomatieke tussenkomst in de regio om een nieuw conflict te vermijden. Door het immobilisme en de onverschilligheid van de internationale gemeenschap, is echter uitgekomen wat we vreesden.

Ntaganda is op de vlucht, CNDP-aanhangers hebben een nieuwe beweging opgericht, M23 (verwijzend naar de vredesakkoorden), en Noord-Kivu is opnieuw in een bloedig conflict verzeild. Terwijl het Congolese leger moeizaam de strijd aanbindt tegen CNDP/M23, krijgen andere gewapende groepen zoals de Rwandese Hutu-rebellen van FDLR (Forces démocratiques pour la Libération du Rwanda) alle ruimte om weer hard toe te slaan.

Rwandese steun

Uit recente rapporten van de VN-vredesmacht MONUSCO en de internationale organisatie Human Rights Watch blijkt dat Rwanda steun biedt aan de rebellen van M23. “Dit is niet nieuw. Kigali speelt al jaren een dubbele rol. De ene dag sluit het vredes- en andere samenwerkingsakkoorden met Kinshasa, de andere dag steunt het rebellen om instabiliteit te creëren en zijn aanwezigheid in Oost-Congo te verdedigen”, zei een gesprekspartner van Nadia Nsayi.

Tijdens haar recente missie in Zuid-Kivu ontmoette ze diverse lokale en internationale actoren. Nsayi: “In Zuid-Kivu kijken ze met veel bezorgdheid naar de schrijnende gebeurtenissen in Noord-Kivu. Er leeft een reële angst dat het conflict zich verder uitbreidt naar Zuid-Kivu en andere instabiele regio’s in Oost-Congo.”

Ons land steunt de opbouw van het leger en diverse vredes- en ontwikkelingsprojecten in Congo. Zolang het oosten geen stabiliteit kent, riskeren deze inspanningen op korte termijn een maat voor niets te zijn. Reynders moet niet enkel Kinshasa op zijn verantwoordelijkheid wijzen om de situatie in Oost-Congo daadkrachtig aan te pakken. Het wordt hoog tijd dat de Belgische regering de jarenlange militaire en de economisch geïnspireerde inmengingen van Rwanda in Oost-Congo openlijk aanklaagt en duidelijke taal spreekt met het Kagame-regime. De stilte bewaren tast de geloofwaardigheid van het Belgisch beleid in de regio van de Grote Meren ernstig aan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.