Rechtszaak tegen activisten ingetrokken

Een Indiase kledingfabrikant heeft een rechtszaak ingetrokken tegen zeven activisten van de Nederlandse Schone Kleren Campagne. De organisatie had grove mensenrechtenschendingen in de klerenfabriek openbaar gemaakt.
Het Indiase kledingbedrijf Fibre and Fabrics International (FFI) en dochteronderneming JKPL trekken de rechtszaken in tegen de Schone Kleren Campagne, de Landelijke India Werkgroep, een aantal lokale Indiase arbeidsrechtenorganisaties en internet- en adsl-provider Antenna en XS4ALL nadat er een akkoord tot stand kwam via bemiddeling van de Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers.
Een belangrijk onderdeel van de uitkomst van de bemiddeling is dat met instemming van alle partijen, inclusief de lokale organisaties, een ombudspersoon zal worden aangesteld die klachten van werknemers in behandeling zal nemen. Een ‘Committee of Custodians’ met daarin onder meer Lubbers en Ashok Khosla, die onder meer voor de Indiase regering en de VN heeft gewerkt, zal als klankbord voor de ombudspersoon dienen en waarborgen dat partijen zich aan het akkoord houden.

Campagne gestaakt


De Schone Kleren Kampagne (SKK) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) hebben vanaf vandaag hun campagne tegen FFI/JKPL en G-Star gestaakt en maken dat kenbaar op hun websites. Eerdere documenten blijven beschikbaar met een ‘zaak gesloten’ banner.
Fibres and Fabrics International Pvt. Ltd. (FFI) is een kledingproducent in het Indiase Karnataka, met het Nederlandse G-star als belangrijkste afnemer. Eind 2005 rapporteerden lokale vakbonden en organisaties, waaronder de Schone Kleren Campagne, grove schendingen van de mensenrechten in de fabriek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.