Rechter helpt bedreigde ansjovis vangen

Peruaanse vissers krijgen via de rechter licenties die ze anders nooit hadden gekregen. Met de licentie vangen ze Peruaanse ansjovis, die zeer lucratief is bij de export van vismeel. Door de praktijk lopen de visbestanden gevaar.

Peru is de grootste uitvoerder van vismeel ter wereld. Het vangt daarvoor vooral Peruaanse ansjovis (Engraulis ringens), die rijk is in proteïnen en aminozuren. Het Peruaanse vismeel is zeer gegeerd in onder meer China, Duitsland en Japan.
Elk jaar mag 6 miljoen ton Peruaanse ansjovis gevangen worden voor industriële verwerking. Meer mag niet, anders komen de visbestanden in gevaar, zegt minister van Productie Jorge Villasante.

Maar steeds vaker stappen vissers naar de rechtbank om alsnog aan een licentie te geraken. Sinds 2006 ontving het ministerie van Productie 64 gerechtelijke bevelen om zo’n vislicentie toe te kennen. De rederijen of individuele vissers doorliepen de administratieve procedure niet maar vroegen de rechter bij hoogdringendheid een bevel om het ministerie tot de toekenning van een licentie te dwingen.
“Aangezien ze weten dat ze de visrechten niet langs administratieve weg kunnen bekomen, stappen ze naar de rechter en werken ze een mechanisme uit om het ministerie te verplichten”, zegt Villasante. Elf licenties werden aan één visser toegekend. Die had van een andere visser de akte geëist van een schip dat al meer dan 25 jaar niet meer actief was. Omdat hij de akte niet kreeg, stapte hij naar de rechter. Tijdens de juridische procedure vroeg hij aan de rechter, bij wijze van bewarende maatregel, om al te mogen vissen. Op die manier kon hij de administratieve procedure omzeilen.  

Sinds begin vorig jaar is al meer dan 43.000 ton Peruaanse ansjovis gevangen via zo’n gerechtelijk bevel. Het ministerie houdt elk jaar wel rekening met een noodcapaciteit voor dit soort gerechtelijke acties maar die is ondertussen op. Sinds eind oktober vecht de regering de gerechtelijk bevelen aan maar verscheidene rechter verwierpen dat beroep al. Het ministerie diende ook al klacht in tegen enkele rechters.
Achter het conflict zitten grote economische belangen. Ansjovis voor vismeel brengt ongeveer 1500 euro per ton op, tegenover 230 euro voor vis voor menselijke consumptie. De ansjovis die sinds begin vorig jaar via gerechtelijke weg is gevangen, was goed voor meer dan 15 miljoen euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.