Populariteit Bush daalt in alle ratings

Nieuwe pop-polls in Latijns-Amerika en Europa bevestigen dat de huidige Amerikaanse regering zich weinig populair maakt met haar huidige internationale koers. Meer dan negentig procent van de politieke en economische elite in Latijns-Amerika vindt de prestatie van de Amerikaanse presdient George W. Bush ondermaats en vijftig procent vindt ronduit dat de machtigste man ter wereld het zwak doet.


Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Miami en Zogby International bij meer dan vijfhonderd politici en zakenlui in zes Latijns-Amerikaanse landen. Bush krijgt vooral slechte punten in Brazilië, Argentinië en Mexico.

De Latijns-Amerikaanse politici en zakenlui identificeren zich traditioneel sterker met Washington dan de bevolking in haar geheel. Maar toch geven vrijwel alle ondervraagde topmensen aan dat Bush Latijns-Amerika tijdens zijn ambtstermijn heel erg heeft verwaarloosd. Slechts één op acht van de respondenten beoordeelt zijn gedrag ten opzichte van de regio als positief. De beste score krijgt Bush in Colombia en Venezuela, waar 23 procent van de respondenten zijn gedrag omschrijft als ‘goed’ of - minder vaak - als ‘uitstekend’.

Uit het onderzoek blijkt ook onverwacht veel twijfel over pan-Amerikaanse vrijhandelzone FTAA, gepland voor 2005. Meer dan de helft van de ondervraagden meent dat de VS daar zelf het meeste voordeel bij zullen hebben. Dat besef is vooral sterk in Brazilië en Mexico, de twee belangrijkste economische mogendheden in de regio, waar drie van de vier ondervraagden menen dat Washington het meeste voordeel zal hebben. Bijna veertig procent meent dat een vrijhandelsakkoord voor beide zijden ongeveer evenveel zal opleveren. Dat idee leeft het sterkst in Venezuela (met 71 procent), Argentinië (48 procent), Colombia (46 procent) en Chili (45 procent). In Mexico en Brazilië is amper 18 procent daarvan overtuigd.

Een andere vaststelling is dat de leiders die zich het meest kritisch opstellen tegenover de VS het meeste steun genieten bij hun kiezers. De Braziliaanse president Lula de Silva, die het Latijns-Amerikaanse verzet heeft geleid tegen het Amerikaanse handelsbeleid en zich sterk heeft uitgesproken tegen het unilaterale optreden van Bush, krijgt de beste waardering voor zijn werk, met 69 procent. President Nestor Kirchner van Argentinië, die zich ook onafhankelijk probeert op te stellen van Washington en het Internationaal Monetair Fonds, staat op de tweede plaats met 56 procent.

Ook in Europa blijkt Bush niet zo goed in de smaak te vallen. Een onderzoek van Eurobarometer voor de Europese Commissie in de vijftien EU-lidstaten wees uit dat meer dan twee derde van de Europeanen de oorlog in Irak onder leiding van de VS als ‘niet gerechtvaardigd’ beschouwt. Slechts zes procent van de 7.515 ondervraagden vindt dat Washington moet instaan voor de veiligheid in Irak, 43 procent ziet dit als een taak van de Verenigde Naties.

Uit een enquête van Gallup blijkt ook in de Iraakse hoofdstad Bagdad een toenemend scepticisme te bestaan over de Amerikaanse bedoelingen. Slecht vier procent van de ondervraagden meent dat Washington de oorlog hoofdzakelijk is begonnen om de massavernietigingswapens uit te schakelen, zoals het zelf beweert. Meer dan vier op tien menen dat het belangrijkste doel bestond in het veiligstellen van de Iraakse olievoorraden.

Deze drie peilingen gooien nog wat olie op het vuur nu Bush ook op het thuisfront steeds verder aan populariteit moet inboeten. De laatste weken ligt de score van de president lager dan in de tijd voor 11 september 2001. Tot overmaat van ramp leert een peiling die deze week werd bekendgemaakt door ‘USA Today’, CNN en Gallup dat 57 procent van de onbesliste kiezers - die de doorslag zullen geven bij de verkiezingen van volgend jaar - Bush’ prestaties in Irak afkeurt en dat slechts 35 procent van plan is voor Bush te stemmen.

Door het groeiend aantal slachtoffers in Irak, waar de voorbij twee weken gemiddeld elke dag één Amerikaans soldaat is gedood, meent een meerderheid van de kiezers dat de regering geen echte plannen heeft om haar doelstellingen in Irak te realiseren. Het geweld van de voorbije dagen - onder meer een raketaanval op een hotel in het centrum van Bagdad waar belangrijke Amerikaanse ambtenaren verbleven en vier zelfmoordaanslagen met bomauto’s - is evenmin bevorderlijk voor het vertrouwen van het publiek in de strategie van de regering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.