Politiegeweld smet op Argentijns mensenrechtenblazoen

Argentijnse politiemensen hebben de vinger bijzonder los aan trekker en gevangenen plegen er opvallend vaak zelfmoord. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen de regering van de progressieve president Néstor Kirchner de politie haar gang te laten gaan of zelfs aan te moedigen.
Diego Coronel, 21 jaar oud, werd neergekogeld in de provincie Buenos Aires door een agent die zegt dat Coronel zijn motorfiets probeerde te stelen. Een andere agent uit dezelfde provincie schoot de negentienjarige Nelson Farías langs achteren dood toen die uit een discotheek kwam. Juan Fleitas, amper vijftien jaar oud, deed in Ituzaingó, ook in Buenos Aires, aan autoalarm afgaan toen hij een blikje tegen de wagen schopte. De eigenaar, een agent, las hem de levieten en schoot hem in de rug toen de jongen probeerde te vluchten. De twintigjarige Jonathan Chandía uit de provincie Mendoza werd gedood met een nekschot in een incident dat volgens de politie begon met een roofoverval.

In 2006 stierven in Argentinië 174 mensen in de cel, in een politiekantoor of door kogels die werden afgevuurd door agenten. De cijfers komen van de gespecialiseerde niet-gouvernementele organisatie Correpi.

Sinds de ambtsaanvaarding van de centrumlinkse president Nestor Kirchner in mei 2003 kwamen er in Argentinië al 635 mensen om door politiegeweld, zegt de Correpi. “Repressie door de politie is een onderdeel van het beleid van deze regering”, zegt de advocaat Carmen Verdú, de verantwoordelijke van de Correpi. Volgens haar gaat het zeker niet om geïsoleerde gevallen of de “nawerkingen van de dictatuur” waar de regering het graag over heeft.

Toen de militairen het van 1976 tot 1983 voor het zeggen hadden in Argentinië, vermoordden de politie en het leger duizenden tegenstanders van het regime. De regering van president Kirchner gaat er prat op het land te helpen in het reine te komen met die zware last uit het verleden.

De Correpi is het niets eens met het Centro de Estudios Legales y Sociales (CELS), een invloedrijke mensenrechtenorganisatie die het extreme geweld dat de Argentijnse politie gebruikt ook aanklaagt maar ervan uit gaat dat het probleem kan opgelost worden door agenten die over de schreef gaan te ontslaan en hun collega’s beter op te leiden.

Verdú wijst op de opeenvolgende zuiveringen in de politie van de provincie Buenos Aires. Duizenden agenten werden uit de dienst verwijderd, en toch blijft het gebied goed voor bijna de helft van alle slachtoffers van politiegeweld.

Bijna vier op de tien slachtoffers van politiegeweld die de Correpi in 2006 telde, werden opgehangen aangetroffen in hun cel in een politiekantoor of een gevangenis. Sommige gevangenen werden ook neergestoken of kwamen om in een aangestoken brand. Op straat komen vooral jonge mannen om, bij incidenten waarbij politieagenten sneller schieten dan vragen stellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.