Politie bezet sloppenwijken in Rio de Janeiro

De militaire politie wordt in Brazilië ingezet in de oorlog tegen de drugsbendes. In Rio de Janeiro zijn nu al zeven sloppenwijken overgenomen door de militairen.
In 2009 lanceerde de Braziliaanse regering een plan voor de pacificatie van de favela’s of sloppenwijken in Rio de Janeiro. De bedoeling is dat speciale politie-eenheden de wijken binnenvallen om die dan ook gedurende een bepaalde periode te bezetten. Hiervoor kwam de politie enkel om gangsters te arresteren of te elimineren, daarna gingen ze weer weg. Nu blijven ze echter voor een lange periode ter plaatse, schrijft de Britse krant The Guardian.
Rio de Janeiro maakte de voorbije dagen een slechte beurt toen er tientallen doden vielen bij modderstromen in de favelas. Het geweld van criminele bendes is echter een grotere kopzorg voor de overheid, die het imago van de miljoenenstad wil oppoetsen tegen de Wereldbeker voetbal (2014) en de Olympische Spelen (2016).
Morro da Providência is de zevende sloppenwijk die de voorbije maanden werd bezet door bijna 100 politiemanschappen. Dit gaat vaak gepaard met geweld omdat de politie in het begin komaf moet maken met de drugsbendes. Maar de Braziliaanse autoriteiten zien het vooral positief en zeggen dat tegen het einde van dit jaar in totaal 59 favelas voordeel kunnen halen uit de speciale pacificatietroepen. In totaal zouden ongeveer 210.000 mensen bevrijd worden van het juk van Rio’s bendes.
“Eens we de eerste veertig favelas hebben bezet, denk ik dat we het geweld in Rio al sterk kunnen verminderen”, zegt Allan Turnowski, hoofd van de politie van Rio, in The Guardian.

Rondvliegende kogels


Ongeveer twintig procent van Rio’s bevolking woont in de zowat 1000 sloppenwijken van de stad. De meeste favelas worden gecontroleerd door één van de drie grote drugsbendes. De inwoners zijn trouwens al jaren het slachtoffer van rondvliegende kogels van politietroepen en drugsbendes die tegen elkaar strijden. Volgens een recente studie kwamen tussen 1998 en 2009 meer dan 10.000 mensen om tijdens de confrontaties, dat is een gemiddelde van bijna twee en een half doden per dag.
“We kunnen niet garanderen dat we een einde zullen maken aan de hele drugshandel, dat is ons doel ook niet”, dat zegt José Mariano Beltrame, de staatssecretaris voor Openbare Veiligheid in Rio. “We willen gewoon komaf maken met de idee dat gewapende drugshandelaars grondgebied kunnen controlleren in onze stad.”

Infrastructuur


Ook de slechte infrastructuur in de sloppenwijken is een belangrijk punt geworden sinds de overstromingen in Rio de Janeiro. Door de zwaarste regenval in veertig jaar zijn veel huizen verwoest of verkeren ze in een nog slechtere staat dan voordien. De modderstroom zorgt er de laatste weken voor dat de situatie in de sloppenwijken alleen maar erger wordt.
Er is dus nog een lange weg te gaan eer heel het pacificatieproject rond is en de sloppenwijken opgewaardeerd zullen zijn. Eén van de grootste obstakels is echter geld. Als de autoriteiten niet voldoende investeren in sociale projecten, werkgelegenheid en in de politieofficieren zelf, dan zijn de huidigen projecten geen lang leven beschoren, waarschuwt een hoge ambtenaar van Openbare Veiligheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.