Peking behoudt Olympische autobeperking

Peking verlengt opnieuw de strenge richtlijnen die sinds de Olympische Spelen in augustus 2008 van kracht zijn om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Er zijn wel kleine veranderingen aangebracht om het minder lastig te maken voor de inwoners van de stad.
De verlenging geldt dit keer voor een heel jaar en bepaalt dat een vijfde van alle privévoertuigen en een derde van de overheidsvoertuigen verbannen wordt van de weg. Volgens Wang Zhaorong, woordvoerder van het stadsbestuur, zullen de nieuwe regels naar schatting 930.000 van de 3,6 miljoen voertuigen in Peking van de straat houden. De gemiddelde snelheid zou daarmee met een tiende verhogen en de vervuiling met 10 procent afnemen. Peking wil ook het verbod op erg vervuilende vrachtwagens, dat nu enkel geldt in het centrum, uitbreiden naar grotere delen van de stad, goed voor nog eens 10 procent.

Olympische Spelen


De voorbije twintig jaar kregen de 17 miljoen inwoners van Peking dagelijks te maken met smogniveaus ver boven de standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In 2005 was Peking zelfs de meest vervuilde stad ter wereld. Grote schuldigen voor de erbarmelijke luchtkwaliteit waren de industrie, steenkoolcentrales en het verkeer dat met zo’n duizend voertuigen per dag aangroeide.
De organisatie van de Olympische Spelen in augustus 2008 noopte de overheid tot strenge maatregelen. Tijdens de Spelen mochten auto’s met even en oneven nummerplaten maar om de andere dag de straat op, werden hele wijken van nieuwe verwarmingstoestellen voorzien en moesten tientallen vervuilende fabrieken tijdelijk de deuren sluiten of verhuizen.
Veel automobilisten zijn niet erg blij met de verlenging van de regels, maar volgens de overheid is het een groot succes: de luchtkwaliteit is beter dan ooit en er zijn minder files in de stad. “De luchtkwaliteit in Peking is aan het verbeteren,” zegt Li Kunsheng van de afdeling Verkeersbeheer in de China Daily. Volgens Li is de uitstoot al met 375 ton verminderd en zullen de nieuwe regels voor vrachtwagens nog eens zoveel besparen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.