Peilingen gunstig voor hervorming door Ecuadoraanse president

De Ecuadoranen mogen zich zaterdag in een volksraadpleging uitspreken over een hele batterij hervormingen die de regering van president Rafael Correa voorstelt. De onderwerpen zijn sterk uiteenlopend, van nieuwe normen voor de media tot een verbod op stieren- en hanengevechten. De peilingen voorspellen een overwinning voor de president.

Vier opiniebureaus zeggen eensluidend dat het referendum zaterdag een triomf wordt voor president Correa. Volgens Consult Marketing Solutions, Informe Confidencial, Perfiles de Opinión en Opinión Pública Ecuador krijgen Correa’s voorstellen 51 tot 60 procent van de stemmen.

In tien vragen peilt het referendum naar de steun voor onder meer een aanpassing van het systeem van voorlopige hechtenis, een beperking van de private financiële en mediasector (Correa wil financiële instellingen en mediabedrijven verbieden eigenaar te zijn van of belangen te hebben in bedrijven buiten hun eigen sector), de oprichting van een reguleringsraad voor de media, de oprichting van een raad die het gerecht moet reorganiseren, een verbod op de handel in kansspelen, en een verbod op stieren- en hanengevechten.
Vijf van de tien vragen beogen een wijziging van grondwetsartikelen.

Geen verbod op stierengevechten

Volgens Consult Marketing Solutions zal minstens 54 procent van de Ecuadoranen ja antwoorden op alle vragen. Volgens sommige peilingen zal in enkele provincies de nee-stem het halen op een aantal vragen, maar een nationale meerderheid voor de nee-stem zit er niet in. Vooral over een verbod op stieren- en hanengevechten is het enthousiasme niet echt groot, zelfs in Quito zou men zo’n verbod afwijzen.

Correa krijgt vooral steun bij de laagste inkomens. Volgens de peilingen is de populariteit van de president bij de middenklasse en rijke inwoners van Quito aan het tanen, twee groepen die hem gesteund hebben bij de twee presidentsverkiezingen waaraan hij deelnam.

“Ik zou niet zeggen hij hun steun is kwijtgespeeld, maar in beide groepen is het aandeel van de afwijzing van Correa wel groter”, zegt Santiago Pérez, directeur de Opinión Pública Ecuador.

Niet over Correa

Velen zien in de stembusgang van zaterdag een volksraadpleging over het beleid van de regering-Correa, maar volgens Pérez zijn heel wat mensen geïnteresseerd in de specifieke inhoud van de vragen, ook al heeft het formulier zeer lange bijlagen “die 90 procent van de burgers niet gelezen heeft of niet zal lezen”, zegt Blasco Moscoso, directeur van Consult Marketing Solutions.

“De interpretatie dat het referendum een populariteitspoll voor Correa zal zijn, klopt niet of is onvolledig”, zegt Pérez. Volgens zijn cijfers maakt 28 procent bij elke vraag de afweging of het voorstel goed of slecht is en trekt slechts 25 procent zich helemaal niets aan van de vragen.

Elf miljoen Ecuadoranen kunnen zaterdag gaan stemmen maar naar verwachting 2,7 miljoen zullen thuisblijven omdat de stemming alleen verplicht is voor iedereen van 18 tot 65 jaar; voor 16- tot 18-jarigen en voor 65-plussers geldt die verplichting niet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.