Ontslag voor regering Marouf al-Bakhit

Het kabinet van premier Marouf al-Bakhit is maandag 17 oktober door de Jordaanse koning Abdullah naar huis gestuurd. De geuitte kritiek op Bakhit gaat voor het grootste gedeelte over het gebrek aan adequaat handelen in Jordanië. Zijn regering zou weinig doen aan de binnenlandse problemen waaronder de organisatie van gemeentelijke verkiezingen die later dit jaar in de planning stonden.

De opvolger van premier Bakhit is de internationaal jurist Awn Shawkat Khasawneh. Hij is sinds 2000 rechter bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Eerder was hij adviseur van het Jordaanse team dat in 1994 een vredesverdrag met Israël sloot. Tevens gaf hij leiding aan het koninklijk gerechtshof in Jordanië. Een naaste van Khasawneh meldde dat de rechter ‘zekerheid wil dat hij alle grondwettelijk bepaalde privileges van een eerste minister aanneemt.’

Nog meer op de schop

In augustus kondigde koning Abdullah “historische” grondwetswijzigingen aan. De wijzigingen moeten een beter evenwicht doen ontstaan tussen de wetgevende en uitvoerende macht. Volgens een verklaring van het ministerie van Informatie en Communicatie moeten de wijzigingen ook de verantwoordingsplicht van de regering vergroten. In Jordanië wordt niet alleen de regering vervangen; ook de machtige geheime dienst, de mukhabarat, gaat op de schop. Faisal al-Shobaki die al een tijd meedraait in de geheime dienst vervangt Mohammed al Raqqad, hoofd van de dienst.

Jordanië tijdens Arabische lente

De regering van Bakhit nam zitting toen koning Abdullah in februari tijdens de Arabische lente een impopulaire premier ontsloeg na anti-regeringsbetogingen, geinspireerd op de Arabische revoluties. Vanaf januari begon ook in Jordanië het verzet tegen verarming, corruptie en het uitblijven van politieke hervormingen.

In vergelijking met andere Arabische landen in de regio bleven grote demonstraties in Jordanië uit en richtte het protest zich meer tegen het regeringsbeleid dan tegen de koning. Koning Abdullah II geniet in brede kring populairiteit en diens bewind staat in de Arabische wereld bekend als relatief mild.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.