Olympische hotels blijven leeg

Op iets meer dan drie weken van het begin van de Olympische Spelen hebben hoteliers in Peking moeite om hun kamers gevuld te krijgen. Boekingen van buitenlandse toeristen blijven onder de verwachtingen, het zijn de Chinezen zelf die het toeristische seizoen moeten redden.
Volgens cijfers van het Toerismebureau in Peking scoren de luxueuze vijfsterrenhotels het best: zij zijn al voor meer dan driekwart volgeboekt. Dat komt omdat deze hotels vaak worden geboekt door nationale delegaties, sponsors en Olympische hoogwaardigheidsbekleders. Ook enkele sfeervolle boutiquehotels in het oude stadsdeel van Peking raken zonder problemen vol.
De viersterrenhotels waren begin juni nog maar voor 45 procent volgeboekt en driesterrenhotels maar voor dertig procent. Voor de goedkopere hotels liggen de cijfers nog lager. De nummer twee van het Pekingse toerismebureau, Xiong Yumei, ziet niettemin geen redenen tot paniek. “Er zijn nog heel wat mensen uit andere steden en provincies die een ticket voor de Spelen hebben maar nog geen kamer hebben geboekt.”
Over dezelfde periode vorig jaar waren de viersterrenhotels al voor 70 procent volgeboekt, geeft Xiong toe. Het grote verschil is dat er intussen in en rond Peking een twintigtal hotels zijn bijgebouwd, omdat de organisatoren vreesden de toevloed van kijklustigen niet te kunnen slikken. Peking heeft nu 336.000 hotelkamers met in totaal 660.000 bedden.
De organisatoren van de Spelen mikken op 450.000 tot 500.000 bezoekers uit het buitenland, nauwelijks meer dan de 420.000 buitenlanders die Peking vorige zomer bezochten. Daarbij worden nog eens 1,2 tot 1,6 miljoen toeristen uit eigen land verwacht. Veel mensen vragen zich af of het aantal buitenlandse bezoekers niet wat optimistisch is ingeschat.

Slecht nieuws


Zhang Huiguang, de baas van het Toerismebureau, verwees eind mei al naar het slechte nieuws waarmee China de laatste tijd in de kranten was gekomen: de opstand in Tibet en de aardbeving in Sichuan. De overheid heeft ook al laten weten dat het een vliegtuigkaping heeft verijdeld en een terroristische plan van Oeigoeren, een islamitische bevolkingsgroep in het westen van China.
De veiligheidsmaatregelen op de Spelen kondigen zich als draconisch aan: meer dan 400.000 agenten zullen een oogje in het zeil houden. Peking hanteert ook strengere regels voor het toestaan van visa aan buitenlanders. De woordvoerder van het organiserende Olympisch Comité, Sun Weide, zei aan het persbureau Associated Press dat de strengere visumregels tot de gangbare Olympische praktijk horen.
“De bedoeling van het visumbeleid is te zorgen voor de veiligheid van de deelnemers”, zei Weide. Eerder had ook de Chinese vicepresident Xi Jinping veilige Spelen “de belangrijkste indicator van succes” genoemd.
“Het lijkt erop dat ze alles klaarmaken voor een groot feest en tegelijk de feestvierders zoveel mogelijk willen intomen”, zegt Bob Dietz, de Aziëspecialist van het in New York gevestigde Committee to Protect Journalists, dat opkomt voor de persvrijheid. Dietz kon zelf geen visum bemachtigen, hoewel hij al meer dan twintig jaar regelmatig naar China reist. “Ze zijn niet klaar om de wereld te ontvangen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.