Olievondst kan Ghana zuur opbreken

De recente vondst van olie in Ghana kan de democratische ontwikkeling van het land ondermijnen, zo waarschuwen de hulporganisaties Oxfam en het Integrated Social Development Centre (Isodec) in Ghana.
In 2007 werd een enorm olieveld ontdekt voor de kust van Ghana, waardoor grote internationale interesse ontstaan is voor het land. Maar analisten en organisaties waarschuwen dat de Ghanese overheid maar beter voorzichtig kan zijn en zich moet wapenen tegen het vergiftigde geschenk dat een olievondst kan zijn.

Transparant


Uit een gemeenschappelijk rapport van de organisaties, Ghana’s Big Test: Oil’s Challenge to Democratic Development, blijkt dat de Ghanese instellingen mogelijk niet klaar zijn voor de plotse instroom van geld die een opstartende olie-industrie met zich mee kan brengen.
De oliewinning kan het land miljoenen opleveren, zegt het rapport, maar dan moet Ghana wel belangrijke veranderingen doorvoeren om een transparante, efficiënte en verantwoorde ontwikkeling van de industrie mogelijk te maken. Het rapport doet enkele aanbevelingen aan overheid, oliemaatschappijen, donoren, niet-gouvernementele organisaties en journalisten om actie te ondernemen voor de expansie van de olie-industrie er komt.
“In te veel landen hebben olievondsten geleid tot corruptie, onderontwikkeling, sociaal conflict en milieuschade”, zegt Ian Gary van Oxfam America, een van de auteurs van het rapport. “De uitdaging voor Ghana is om de juiste instellingen en een transparant beleid te ontwikkelen nog voor de oliewinning begint.”
Vorig jaar produceerde Afrika 12,5 procent van de wereldwijde olieproductie, maar de arme bevolking heeft daar tot nog toe nauwelijks van kunnen profiteren. Integendeel zelfs: landen met veel natuurlijke rijkdommen ontwikkelen zich trager dan landen die over minder natuurlijke rijkdommen beschikken.

Vreedzaam


Ghana verschilt behoorlijk van veel andere landen in de regio. Het is een van de meest vreedzame en relatief welvarende landen in West-Afrika. In januari werd de nieuwe president John Atta Mills verkozen, waardoor Ghana een van de weinige Afrikaanse landen werd waar al twee opeenvolgende keren een democratische machtsoverdracht plaatsvond.
Maar het land blijft arm. Volgens het rapport moet 80 procent van de Ghanezen het stellen met minder dan twee dollar per dag. De nieuwe regering kampt met een steeds groter tekort, een zwakke munt en een stijgende inflatie.
De start van de olieproductie is voorzien voor 2010 of 2011. De productie zal naar schatting 120.000 vaten ruwe olie per dag bedragen, samen met belangrijke hoeveelheden gas. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de inkomsten daardoor kunnen oplopen tot twintig miljard dollar tussen 2012 en 2030.
Om al dat geld in goede banen te leiden, moeten de rekeningen en betalingen transparant zijn, moeten er openbare aanbestedingen gebeuren en moeten ngo’s de mogelijkheid krijgen om te controleren. De auteurs pleiten ook voor een moratorium op nieuwe licenties tot het wettelijke kader de snelle ontwikkelingen heeft bijgebeend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.