Olieprijs stijgt verder ondanks nieuwe vondst

De olieprijs deed vrijdag (18 april) in New York een nieuw record optekenen ondanks de ontdekking van een gigantisch olieveld van 33 miljard vaten voor de kust van Brazilië. De Organisatie van Olieproducerende landen (Opec) vindt dat er maatregelen moeten komen om de speculatie op de oliemarkten af te remmen.
Vrijdag kostte een vat West Texas Intermediate (WTI) in New York een tijdlang 117 dollar, alvorens af te sluiten op 116,87 dollar. Brent uit de Noordzee, een andere referentiesoort, was maximaal 114,17 dollar per vat waard.
“Er zijn maatregelen nodig om de impact van financiële speculatie af te remmen”, verklaarde Abdalá El Badri, de Lybische secretaris-generaal van de Opec, vrijdag. Het kartel heeft geen plannen om bijeen te komen om een eventuele productieverhoging te bestuderen. De Opec produceert 32 miljoen vaten per dag, 37 procent van het wereldtotaal. “De markt wordt goed bevoorraad. Er is geen reële vraag naar meer olie”, verklaarde de Qatarese olieminister en voormalige Opecvoorzitter Abdullah al-Attiyah.
Luis Giusti, een voormalige voorzitter van de Venezolaanse aardoliemaatschappij Pdvsa, schat dat de speculatie een vat olie tegenwoordig ongeveer 40 dollar duurder maakt. De prijs wordt ook opgedreven door “de verzwakking van de dollar, geopolitieke spanningen en de ontoereikende raffinagecapaciteit in de VS.” Begin voorbije deze week moest Mexico, een van de belangrijkste leveranciers van de VS, dan ook nog eens drie exportterminals sluiten door het slechte weer. 

Brazilië in olieroes


Al die factoren samen overschaduwden de voorbije week zelfs het nieuws over een belangrijk nieuw olieveld in de Atlantische Oceaan, ter hoogte van de Braziliaanse stad Santos. Het kreeg de naam Carioca mee. De voorraden, die zich op 5000 meter diepte onder een dikke zoutlaag bevinden, zouden het op twee na grootste veld ter wereld kunnen vormen. “Het zou de belangrijkste ontdekking van de voorbije 30 jaar kunnen zijn”, verklaarde Haroldo Lima, de voorzitter van het Nationaal Olieagentschap van Brazilië. Het is nog niet zeker dat het Cariocaveld werkelijk zo groot is en of het rendabel kan worden geëxploiteerd. Toch werd er tot binnen de regering al gespeculeerd over een eventuele toekomst van Brazilië als olie-exporteur.
Intussen lijken de velden in Rusland, na Saudi-Arabië de grootste producent ter wereld, over hun hoogtepunt heen. “De snelle groei van de velden in het oosten van Siberië is voorbij”, verklaarde Leonid Fedun, de vicevoorzitter van de staatsmaatschappij Lukoil. Vorig jaar haalde Rusland 9,83 miljoen vaten boven. “Dat was waarschijnlijk het beste jaar dat ik ooit zal meemaken”, zei Fedun. In januari en februari produceerde Rusland 9,75 miljoen vaten per dag, in maart 9,72 miljoen.
De vraag naar olie blijft volgens de Opec stijgen met gemiddeld 1,4 procent per jaar. Dit jaar zullen er 1,2 miljoen vaten meer verbruikt worden dan vorig jaar. Vooral China, dat zeven miljoen vaten per dag verbruikt en er daarvan vier miljoen invoert, zwengelt door zijn sterke groei de prijzen aan. Nieuws dat de expansie van de Chinese economie zou afnemen, deed de olieprijzen de voorbije week even verminderen, maar vrijdag was dat effect weer helemaal weg.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.