Obama’s Europareis in de Chinese pers

Obama’s bezoek aan Europa voor de G20 en de NAVO-top is druk besproken in de westerse pers. Ook in de Chinese kranten ging de G20 in Londen niet onopgemerkt voorbij.

  • Bankole Thompson/IPS De meeste aandacht in de Chinese pers gaat echter niet naar Obama, maar naar het optreden van de Chinese president Hu Jintao in Londen. Bankole Thompson/IPS
De meeste aandacht in de Chinese pers gaat echter niet naar Obama, maar naar het optreden van de Chinese president Hu Jintao in Londen. In de verschillende kranten in de berichtgeving gelijklopend: China is klaar om een grotere rol te spelen op internationaal vlak en voor een nieuwe relatie met de VS.
  • Het wordt de eerste keer dat China er voor kiest niet de rol van aandachtige luisteraar op te nemen. De wereld verwacht een luidere Chinese stem en hoopt dat China een actieve rol zal spelen om de wereldeconomie weer tussen de sporen te krijgen (The Economic Observer, 30/03/2009)
  • “China is bereid samen te werken met de VS om nog grotere stappen te zetten in onze bilaterale relaties”, aldus president Hu, die er nog aan toe voegde dat hij hoopte te komen tot “een goede werkrelatie en een persoonlijke vriendschap” met Obama. (PLA Daily, 02/04/2009)
  • China en Amerika delen een hoop gemeenschappelijke belangen en verantwoordelijkheden op belangrijke gebieden zoals wereldvrede en ontwikkeling. Vrede in de 21ste eeuw zal grotendeels afhangen van de relatie tussen deze twee grootmachten. Samen kunnen een sterke impuls geven aan een globale welvaart. (Xinhua, 07/04/2009)
  • Noem het “een keerpunt”, zoals president Obama het stelde, of “een nieuwe wereldorde”, volgens de Britse premier Gordon Brown, de G20 was een belangrijke stap in de hervorming van het globale financiële systeem. Maar de weg is nog lang (People’s Daily Online, 04/04/2009)
  • “We moeten samenwerken om protectionisme in al zijn vormen tegen te gaan en ieder poging om de markttoegang te belemmeren onder welk excuus dan ook te vermijden”, aldus president Hu. (Xinhua, 03/04/2009)

Chinezen in Afghanistan?



Ook de Afghanistan conferentie in Den Haag van 31 maart krijgt aandacht. In Obama’s nieuwe strategie voor dit land is een grote rol weggelegd voor de buurlanden. China heeft een smalle grensstrook met Afghanistan, maar meer dan financiële hulp zit er niet in.
  • De internationale gemeenschap moet samenwerken om te komen tot sluitende maatregelen om vooruitgang te boeken in het vredesproces en de economische heropbouw van Afghanistan. Een stabiel en ontwikkeld Afghanistan is van groot belang voor China”, zei Qin, woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken. (Xinhua, 31/03/2009)
  • “We hebben ons standpunt over het sturen van toepen naar Afghanistan reeds duidelijk gemaakt”, zo stelde Qin Gang, woordvoerder van het ministerie op een persconferentie. “Behalve voor vredesmissies onder VN-mandaat steekt geen enkele Chinese soldaat de grens over.” Deze opmerking werd gemaakt nadat leden van de NAVO China herhaaldelijk hadden opgeroepen deel te nemen aan gezamenlijke militaire missies in Afghanistan. (People’s Daily Online, 25/03/2009)

Ksenia Natorina maakte voor MO.be een Engelstalig overzicht van de Russische persreacties op de Europese week van Obama.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.