Obama maatje te klein voor Batman

Eerst ging hij komen, en dan weer niet. Dat Barack Obama, nu al een planetaire superster, uiteindelijk verstek liet gaan op de internationale stripbeurs Comic Con, kon de pret niet drukken. Het handvol Democratische activisten dat in San Diego op de grootste stripbeurs van de VS stemmen kwam ronselen, moest vaststellen dat hun kandidaat een maatje te klein is naast Batman en de Hulk.
De “Con”, zoals de fans het evenement noemen, begon 39 jaar geleden als een vertrouwelijk onderonsje van enkele fans van Amerikaanse striphelden. Anno 2008 trekt de beurs 125.000 bezoekers en is ze de hoogmis van alle mediabedrijven die geld verdienen aan het commercialiseren van populaire cultuur. Wie aan de weet wil komen welke stripheld in Hollywood de kassa’s zal doen rinkelen, is hier aan het juiste adres.
In de mensenzee doet een handvol Democraten een moedige poging om de aandacht van jonge kiezers te trekken, bijgestaan door een levensgrote Barack Obama in bordkarton. “Dit is mijn publiek”, zegt Jack Robertson, een gepensioneerde uitbater van een speelgoedwinkel. Urenlang trotseert hij de brandende Californische zomerzon om Obama aan enkele bijkomende stemmen te helpen van jong Amerika.

Impulsaankoop


Je laten registreren als kiezer is zoiets als een impulsaankoop, doceert Robertson. Het is een beslissing die je impulsief neemt, maar met gevolgen op langere termijn. “Je moet alleen hun aandacht zien te trekken.”. Gemakkelijk is dat niet, want voor elke nieuwe kiezer zijn er honderden die achteloos voorbij slenteren.
De jonge stripfanaten hebben doorgaans wat anders aan hun hoofd dan politiek. Laat staan dat ze hun handen vrij hebben om iets te ondertekenen. In het conventiecentrum liggen bergen gratis promotiemateriaal te wachten. De meesten verlaten de beurs zwaar beladen met SWAG (“Stuff we all get”).
De populaire stripcultuur in de VS is big business geworden. Na de Hulk en de Iron Man is het nu weer de beurt de Batmanfilm Dark Knight om de kassa’s tilt te doen slaan. Batman leverde in het openingsweekend 155 miljoen dollar op en sloeg daarmee Spiderman van zijn sokken.
De aangekondigde komst van Barack Obama was in de blogosfeer rond de Comic Con heel wat minder stof voor gesprek dan de avant-première van de film Spirit, geregisseerd door de Amerikaanse striplegende Frank Miller. De reacties op Obama varieerden van milde spot tot “moet nu echt alles worden gepolitiseerd.”

Belangrijker dan politiek


De deelnemers aan de talrijke debatten op de conferentie hebben wel wat belangrijkers aan hun hoofd. “Onlangs is er zwaar doorgeboomd over de vraag of Superman kan worden verwond door een laserzwaard”, zegt Dave Filoni, de directeur van de film Clone Wars. “We zijn er niet uitgeraakt. Het heeft er mee te maken of er in het laserzwaard een kryptonietkristal zit en of je Superman kan gelijkstellen met een gele zon.”
De 22-jarige Allison Parkin is een beetje een buitenbeentje in dit universum van geeks en weirdo’s. Ze steunt de kandidatuur van Obama al van in het prille begin, nog voor zijn overwinning in Iowa. “Iedereen van mijn generatie is voor Obama, maar niet iedereen is geïnteresseerd in politiek. Het is jammer dat er zo weinig mensen jonger dan dertig gaan stemmen. De politiek is belangrijker voor hun leven dan voor dat van hun ouders of grootouders.”
Misschien heeft het ermee te maken dat elke rechtgeaarde stripfanaat verwacht dat er na elk succesverhaal een vervolg komt. Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is zo’n sequel niet altijd vanzelfsprekend.
Bij dit artikel is een foto in printformaat beschikbaar op: http://ipsnews.net/pictures/comic_con.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.