Noodbevallingen aan wegblokkades werden 20 borelingen fataal

Tegen één uur ‘s nachts kreeg ik de eerste weeën, herinnert Houriyyah Mir’ie zich. We namen de auto naar Jericho. Maar aan de wegblokkade mocht ik er niet door. Houriyyah moest te voet op weg naar de verloskamer. Na twee kilometer kwam de baby vanzelf. Hij is gestorven. Volgens de Vereniging van Palestijnse Comité voor Medische Bijstand zijn tussen oktober 2000 en december 2002 zo’n tachtig Palestijnen gestorven omdat ze door wegblokkades niet tijdig tot bij de hulpdiensten geraakten. Onder de slachtoffers zijn er ook 20 borelingen.


Houriyyah is n van de 52 Palestijnse vrouwen die sinds het begin van de tweede Palestijnse opstand drie jaar geleden bevallen zijn aan een wegblokkade. Twintig van die borelingen zijn gestorven, zegt Ziad Yaish, die werkt voor het Hulpprogramma van de VN aan het Palestijnse Volk. Die cijfers zijn gebaseerd op statistieken van het Palestijnse ministerie voor Volksgezondheid.

De rapporten over noodbevallingen baren ook de Verenigde Naties zorgen. Het VN-Bevolkingsfonds UNFPA heeft er zelfs een video over uitgebracht getiteld ‘Birth at the Checkpoint’. Het is ongehoord dat het gebrek aan medische bijstand als gevolg van afgrendelingen en wegblokkades geen internationale actie uitlokt, zegt Laura Wick, onderzoekster bij het UNFPA. Het UNFPA rekende uit dan het aantal Palestijnse vrouwen dat bevalt in een ziekenhuis gedaald is van 97,4 procent naar 67 procent.

De Israëlische soldaten aan de wegblokkades hebben van hogerhand instructies om ambulances door te laten, maar ze volgen die niet steeds op. Het Internationale Rode Kruis tekende tussen september 2000 en oktober 2003 1.115 gevallen op waarin het Israëlische leger een ambulance rechtsomkeert deed maken. Andere organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, Physicians for Human Rights en Doctors of the World hebben de situatie ook al aan de kaak gesteld, al geven ze toe dat het geweld oplossingen bemoeilijkt.

Op de Westelijke Jordaanoever alleen al zijn er meer dan 100 wegblokkades en 400 greppels en verkeersdrempels. Volgens Israël zijn de blokkades van levensbelang om aanslagen te voorkomen. Sedert het begin van de intifada zijn al een 800-tal Israëli’s en 2.200 Palestijnen omgekomen.

Een autorit van Ramallah naar Jeruzalem kostte voorheen 15 minuten. Nu duurt het anderhalf uur om langs alle wegblokkades te passeren. De afsluiting kost mensenlevens. Zelfs een vrouw die op bevallen staat wordt daardoor beroofd van medische zorgen, zegt Yaish.

De Israëlische overheid geeft toe dat de blokkades tijdverlies betekenen voor de ambulances. Maar de ziekenwagens zijn in het verleden gebruikt om wapens en munitie te smokkelen. Gewapende groepen zetten ook steeds vaker vrouwen in bij de acties tegen het Israëlische leger. Op 14 oktober ontdekte de grenspolitie een geweer, twee patroonhouders en een mes verborgen in een kinderwagen van een Palestijnse vrouw aan de wegblokkade van Hizme ten noorden van Jeruzalem.

Niet enkel patiënten maar ook dokters en verplegers worden het slachtoffer van het geweld. Achttien van hen werden gedood en 370 gewond, aldus het UNFPA. Zo’n 240 ziekenwagens werden beschoten en 34 werden volledig tot schroot herleid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.