Nigeria schakelt over op duurzame energie

Nigeria wil tegen 2025 overgeschakeld zijn op hernieuwbare energie. De overheid voorspelt dat meer dan een half miljoen werklozen daardoor de komende tien jaar aan de slag kunnen in de sector van duurzame energie. Gambia koestert gelijkaardige plannen.
Windmolens, zonnepanelen, kleine waterstuwdammen en biomassa moeten tegen 2025 een vermogen van 2.945 megawatt hebben, stelt het Hernieuwbaar Energie Masterplan (REMP) van de nationale coördinator voor hernieuwbare energie in Nigeria, Odigha Odiagha. De installaties zullen kleinschalig blijven, waardoor het land geen uitgebreid elektriciteitsnetwerk moet aanleggen en de kosten dus beperkt blijven.

Stroompannes

“Kiezen voor langetermijnoplossingen is verstandig, nu de fossiele brandstoffen stilaan uitgeput raken. Nigeria zal diverse energiebronnen hebben en zijn rijke oliereserves strategisch kunnen inzetten”, zegt Odiagha. Hij voorspelt dat de hernieuwbare energiesector bovendien de economie zal ontwikkelen en de bevolking ten goede komen. “De technologieën om hernieuwbare energie te ontwikkelen, te bouwen, te installeren en te onderhouden heeft het potentieel om veel nieuwe jobs voor Nigerianen te creëren en een krachtige moderne industrie te ontwikkelen”, zegt Odiagha in de Nigeriaanse krant This Day. Volgens experts kan de sector van hernieuwbare energie een half miljoen jobs opleveren gedurende de komende tien jaar.

De economie zou bovendien gespaard blijven van de regelmatig terugkerende stroompannes, die de bedrijven jaarlijks 768 miljoen euro kosten. De hernieuwbare energie komt tot slot het milieu te goede. Vijftig procent van de huidige energieconsumptie in Nigeria bestaat uit hout. Die energiebron uitroeien zorgt voor een gezonder milieu om in te leven.

Gambia

Ook het West-Afrikaanse land Gambia heeft plannen om over te schakelen op hernieuwbare energie. In zijn nieuwjaarstoespraak zei de Gambiaanse president Yahya Jammeh dat zijn land minder afhankelijk moet worden van fossiele brandstoffen. Ook Gambia kampt regelmatig met stroompannes, ondanks een investering van meer dan 27,6 miljoen euro in de sector. De Nationale Water- en Elektriciteitsmaatschappij heeft al een contract getekend met een Canadese firma om een elektriciteitscentrale met een vermogen van 18 megawatt te bouwen die afval omzet in stroom.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.