Nieuw 'kwartet' wil waken over veiligheid in Zuid-Amerika

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero wil in de toekomst structureel overleggen met Brazilië, Venezuela en Colombia over veiligheid en samenwerking in Zuid-Amerika. De cuadrilátero (het kwartet) kwam gisteren (dinsdag) voor het eerst samen in het Venezolaanse Ciudad Guayana.

De leiders van de vier landen willen streven naar samenwerkingsakkoorden op het vlak van economische integratie en grensoverschrijdende infrastructuur. Daarover zullen ze een intentieverklaring ondertekenen. De samenwerking moet een klimaat scheppen dat conflicten tegengaat of makkelijker doet oplossen. Armoedebestrijding speelt daarin een belangrijke rol, vinden de landen van het kwartet. We zijn overtuigd dat we kunnen bijdragen tot de veiligheid van elk land en tot onderlinge vertrouwen, en het centrale element daarin is ongetwijfeld de uitroeiing van de armoede, verklaarde Zapatero.

Op de top hebben de Venezuela en Brazilië Colombia ook nog eens hun steun aangeboden bij het vredesproces dat een einde moet maken aan de al veertig jaar durende burgeroorlog in dat land. De Colombiaanse president Àlvaro Uribe had zijn collega’s om hulp gevraagd bij de bestrijding van het terrorisme in zijn land. Die omschrijving gebruikt de Venezolaanse president Hugo Chávez niet voor linkse rebellen. Maar hij beloofde wel dat Colombiaanse rebellen die de grens met Venezuela oversteken, als vijanden zullen worden behandeld.

De minitop tussen de Spaanse premier en de presidenten van Colombia, Venezuela en Brazilië werd gepland in januari. De spanning tussen Colombia en Venezuela liep begin dit jaar hoog op na de ontvoering van een Colombiaanse guerrillaleider uit de Venezolaanse hoofdstad Caracas. De man werd naar Colombia overgebracht. Volgens de Venezolaanse regering werd de actie uitgevoerd door Venezolaanse politieagenten en soldaten die door Colombia ingehuurd waren. De Verenigde Staten kozen in het incident de kant van Colombia, maar dankzij de bemiddeling van Spanje en verscheidene Latijns-Amerikaanse landen legden Colombia en Venezuela in februari hun geschil weer bij.

Het succes heeft blijkbaar inspirerend gewerkt. Deze bijeenkomst is een symbool, verklaarde de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva gisteren na de vergadering in Ciudad Guyana. De top laat zien dat wij, Zuid-Amerikanen, in staat zijn onze eigen problemen op te lossen, en dat ons werk nog productiever wordt als we de steun hebben van een derde partij, als Zapatero.

Venezuela heeft onlangs een dure bestelling wapens geplaatst bij Rusland, Brazilië en Spanje. De nieuwe verstandhouding tussen Venezuela en Colombia blijkt onder meer uit het feit dat Bogotá geen verzet heeft aangetekend tegen de uitbreiding van het Venezolaanse wapenarsenaal. De VS hebben wel negatief gereageerd op de Venezolaanse aankopen. Vooral de bestelling van 100.000 Russische kalasjnikovs zet kwaad bloed in Washington. Een deel van die wapens zou terecht kunnen komen bij linkse rebellen, vrezen de Amerikanen. De wapenaankopen werden niet behandeld op de top in Ciudad Guyana.

Volgens de Venezolaanse president Hugo Chávez was de minitop een uiting van een nieuwe geopolitiek die vorm krijgt in de wereld. Ook Brazilië is een sterke voorstander van regionale samenwerking om de dominantie van de VS te temperen. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.